Dneska je hlavním tématem Domácí Majonéza Ze 4 Surovin, kterou doma zvládneš přichystat levou zadní. Dlouho jsem kolem receptu pokukovala, četla reakce jaký olej použít a jaký ne, jestli vajíčko celé nebo jen žloutek a tak dále hurá pojďme.
- 10m
- 10 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Majonéza | |
---|---|
olivový olej panenský
|
200 ml |
vejce slepičí střední, m
|
1 kus |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
K vyšlehání majonézy jsem použila klasický ponorný mixér. Majonézu jsem mixovala ve skleněné menší zavařovací sklenici, abych ji pak mohla už jen zavřít a nemusela přemisťovat. Do sklenice jsem dala celé vajíčko, olej, sůl a citronovou šťávu. Tyčový mixér jsem dala až na dno sklenice a začala mixovat na nejnižší rychlosti. Jakmile se začala majonéza tvořit, tyčový mixér jsem začala pomalu zvedat nahoru.
-
Mixovala jsem cca 2 minutky, kdy se mi vytvořila hustá souměrná majonéza. Podle chuti můžeš ještě majonézu dochutit solí. Já jí dala na začátku málo, tak jsem pak ještě dosolovala.
-
Majonézu skladuj ve šroubovací sklenici v ledničce. Veř mi, že se dlouho neohřeje
Makronutrienty
1%
2%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 5 564 kJ | 1 552 kJ |
Kalorická hodnota | 1 330 kcal | 371 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,22 g
0,082 g |
0,34 g
0,023 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,122 SVJ | 0,034 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
149 g
11,6 g |
41,5 g
3,24 g |
Bílkoviny | 2,58 g | 0,719 g |
Sůl | 2,28 g | 0,637 g |
Alergeny
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů