Skvělý nízkosacharidový (lowcarb dort), dezert chutnal všem...forma 20 cm.
#veseleavokado
- 2h
- 12 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
máslo čerstvé
|
90 g |
mandle mleté
|
200 g |
xylitol, cukr březový
|
1 lžíce |
aroma do potravin, mandle
|
1 lžička |
Krém | |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
500 g |
máslo čerstvé
|
70 g |
zakysaná smetana
|
200 g |
xylitol, cukr březový
|
2 lžíce |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
želatina plátková
|
8 kusů |
Karamel | |
máslo čerstvé
|
90 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
40% nejlépe
|
100 ml |
xylitol, cukr březový
|
1 lžíce |
sůl
|
1 špetka |
Na ozdobu | |
tymián čerstvý
|
1 snítka |
maliny
|
1 hrst |
borůvky
|
1 hrnek |
jahody
|
1 hrst |
Postup přípravy
-
Formu si vyložíme pečícím papírem a na strany přiložíme folii na okraje dortů – lépe se nám potom dort vyjme.
Plátky želatiny dáme nabobtnat do studené vody.
Z uvedených surovin na korpus vypracujeme těsto, natlačíme do připravené formy a dáme na chvíli do lednice.
-
Želatinu vyždímáme a nahřejeme v mikrovlnce nebo dáme do menší kovové misky, kterou z části ponoříme do horké vařící vody. Želatina nesmí projít varem, potom ztrácí želírovací schopnost.
-
Smícháme všechny ingredience na krém a nakonec vmícháme i připravenou želatinu. Takto připravený krém vylijeme na korpus a dáme chladit do lednice alespoň na hodinu (když spěcháte, použijte mrazák).
-
Po zatuhnutí dortu si připravíme karamel. Máslo, sladidlo a aroma zahříváme v hrnci, až získá oříškovou barvu. Přidáme smetanu a redukujeme do požadované konzistence 5-10 min. Karamel necháme malinko vystydnout, aby nám nerozpustil krém.
-
Karamel opatrně vylijeme na dort, sem tam necháme stéct i po stranách a dáme nejlépe do mrazáku vytuhnout. Nakonec dort ozdobíme dle fantazie – ovocem, oříšky nebo čokoládou. Já pro zpestření přidala tymián, kdo nechce klasický, tak se nechá sehnat i citrónový a ten je jemnější.
-
TIP:
???? Do krému můžete přidat tvaroh, jen musí mít také pokojovou teplotu.
????Formu si připravuji tak, že dám papír na spodní část formy a strany přicvaknu přes papír. Zbytek odstřihnout.
????Krém musí být tekutý, případně ho nahřejte.
Na obrázku může být: jídlo
Makronutrienty
17%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 543 kJ | 2 201 kJ |
Kalorická hodnota | 369 kcal | 526 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,72 g
2,15 g |
12,4 g
3,06 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,872 SVJ | 1,24 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
36,4 g
18,3 g |
51,9 g
26,1 g |
Bílkoviny | 5,26 g | 7,5 g |
Sůl | 0,109 g | 0,155 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů