Vláčný dezert či snídaně bez lepku :)
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
len, lněné semínko
|
20 g |
voda
|
100 ml |
olivový olej
|
60 ml |
cukr hroznový, glukóza
|
60 g |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
250 ml |
mouka pohanková
|
200 g |
mouka rýžová
|
100 g |
mák mletý
|
100 g |
soda jedlá
|
1 lžička |
jablka
|
1 kus |
Navrch | |
marmeláda rybízová, džem
|
4 lžíce |
čokoláda hořká, 70 - 85%
|
50 g |
kokosový olej
|
20 g |
Postup přípravy
-
Do mísy nasypeme 20g lněného semínka, zalijeme 100 ml vody a necháme 15 minut nabobtnat. Poté přidáme 60ml olivového oleje, 60g hnědého cukru a dobře prošleháme. Přidáme 250 ml mléka (já měla slunečnicové, ale klidně můžete použít jiné - sójové, makové, běžné), 200g pohankové mouky, 100g rýžové mouky, 100g namletého máku (nebo cca 150g zbytku po výrobě makového mléka), lžičku jedlé sody a jedno velké najemno nastrouhané jablko a opět dobře prošleháme.
-
Nalijeme do vymazané dortové formy a dáme na 45 minut na 180°C péct. Po upečení rozkrojíme a promažeme dobrou pikantní marmeládou. Povrch polijeme čokoládovou polevou (v horké lázni rozpustíme 50g hořké čokolády a 20g kokosového tuku).
Makronutrienty
67%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 173 kJ | 1 230 kJ |
Kalorická hodnota | 280 kcal | 294 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
36,7 g
4,81 g |
38,5 g
5,05 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,67 SVJ | 3,85 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,9 g
3,84 g |
13,5 g
4,03 g |
Bílkoviny | 5,4 g | 5,67 g |
Sůl | 0,237 g | 0,249 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů