Výborný makový dezert, díky citronové šťávě krásně navinulý!
Děkujeme Martině Vyšínové za recept :)
Další na:IG @lowcarbdezerty
- 1h
- 9 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto forma 20x20 cm | |
---|---|
mák mletý
|
100 g |
mandlová mouka
|
1 lžíce |
kokosový olej
|
1 lžíce |
tvaroh měkký tučný
|
125 g |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
30 ml |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
|
1 špetka |
erythritol, sukrin
|
2 lžičky |
vajíčka
z bílků sníh
|
2 kusy |
Krém | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 ml |
erythritol, sukrin
|
2 lžičky |
zakysaná smetana
|
400 g |
Želé | |
citronová šťáva, čerstvá
doplníme do 400 ml vodou
|
4 lžíce |
erythritol, sukrin
|
2 lžičky |
želatina
|
12 g |
Navrch | |
jahody
|
5 kusů |
borůvky
|
1 hrst |
Postup přípravy
-
Z bílků si ušleháme sníh, vše opatrně smícháme.
Pečeme asi 15-20 minut/170°C.
-
Čerstvé ovoce přelité želatinou ze šťávy z 2 limet (citronu) doplněné do 400ml vodou, oslazené a z čisté želatiny (množství o trochu vyšší než na návodu - citrón trochu potlačuje želírovací schopnost).
-
Ušleháme si šlehačku se sladidlem, přidáme zakysanou smetanu.
Krém natřeme na vychladlý korpus, pioklademe ovocem, zalijeme želatinou.
Necháme v lednici ztuhnout, pak nakrájíme na úhledné kostky.
Makronutrienty
22%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 117 kJ | 1 624 kJ |
Kalorická hodnota | 267 kcal | 388 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,52 g
2,84 g |
12,4 g
4,13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,852 SVJ | 1,24 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24 g
8,25 g |
34,9 g
12 g |
Bílkoviny | 6,67 g | 9,7 g |
Sůl | 0,116 g | 0,168 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů