Velikonoční beránek, který vás překvapí.
- 1h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Velikonoce | |
---|---|
mozzarella, měkký sýr
|
125 g |
mandlová mouka
|
200 g |
máslo čerstvé
|
100 g |
vejce slepičí střední, m
|
3 kusy |
xylitol, cukr březový
|
80 g |
vláknina psyllium, jitrocelová
|
20 g |
vláknina bramborová
|
20 g |
protein sojový, sojová bílkovina
|
20 g |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka
|
100 g |
kypřící prášek do pečiva
|
1 kus |
mandle kousky
|
30 g |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
brusinky sušené bez cukru
|
30 g |
Postup přípravy
-
Mozzarellu rozmixujeme v sekáčku, přidáme vejce, sladidlo, mandlovou mouku a ostatní suroviny. Jen prášek do pečiva přisypeme až nakonec.
Mixujeme do té doby, než máme hustější těsto.
-
Protože forma na beránka má záhyby, tak těsto musí být
hutnější, aby nám šel dobře vyklopit. Formu pečlivě vytřeme máslem nebo olejem a vysypeme kokosem. Těsto do formy opatrně rovnoměrně navrstvíme.
Pečeme na 170 °C cca 20 - 30 minut.
-
Pokud máte keramickou formu na beránka jako já i se zadní stranou, tak zkontrolujte, zda je beránek po 30 minutách hotový. Já jsem ještě dopékala dalších 10 minut po odstranění vrchní části formy.
-
Po ochutnání mě beránek překvapil krásnou vanilkovou vůní a příjemnou vlhkou ale pevnou strukturou, která se nedrolí.
Tak držím palce, ať se podaří.
Více velikonočních receptů najdete na mém webu, včetně Velikonoční kuchařky.
Makronutrienty
28%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 482 kJ | 1 693 kJ |
Kalorická hodnota | 354 kcal | 405 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16 g
2,27 g |
18,3 g
2,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,6 SVJ | 1,83 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
28,3 g
10,1 g |
32,3 g
11,6 g |
Bílkoviny | 12,7 g | 14,5 g |
Sůl | 0,917 g | 1,05 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů