
- 1h:30m
- 6 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
jáhly, proso
|
1 hrnek |
mléko mandlové kakaové, rostlinný nápoj
|
0,5 litru |
sůl
|
1 špetka |
máslo čerstvé
|
30 g |
vejce slepičí velké, l
|
2 kusy |
med včelí
|
2 lžíce |
jablka
|
4 kusy |
tvaroh měkký polotučný
|
250 g |
skyr, přírodní
|
150 g |
Postup přípravy
-
Jáhly propláchněte vroucí vodou, ideálně několikrát. Dejte do hrnce a přidejte dva hrnky mléka (používám rostlinné, ale můžete samozřejmě i kravské). Přiveďte k varu, stáhněte teplotu na minimum a nechte pod pokličkou 10 min probublávat, poté nechte pod pokličkou ještě 15 min dojít. Jáhlovou kaši nechte vychladnout.
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s medem (nebo jiným sladidlem) a vmíchejte do jáhlové kaše. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a také ho vmíchejte do kaše.
Kaši rozprostřete na pečící papír do koláčové formy nebo menšího pekáčku.
Jablka nakrájejte na slabé plátky a smíchejte s tvarohem a skyrem. A rozprostřete na jáhlovou kaši.
Pečte na 180 st asi 40 minut.
Kdo nedrží sacharidy na uzdě, může samozřejmě sladit jak kaši, tak tvaroh. Jáhelník jde připravit i z jiného ovoce nebo jen s tvarohem. Nebo vymyslet úplně jinou náplň.
Makronutrienty
67%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 466 kJ | 1 521 kJ |
Kalorická hodnota | 111 kcal | 364 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,2 g
2,99 g |
53 g
9,77 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,62 SVJ | 5,3 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,6 g
1,55 g |
11,7 g
5,06 g |
Bílkoviny | 4,46 g | 14,6 g |
Sůl | 0,158 g | 0,516 g |
Alergeny
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů