Lahodný dezert v čase dýní, zkuste :)
- 25m
- 8 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
čokoláda hořká, 80 - 90%
|
80 g |
máslo čerstvé
|
80 g |
xylitol, cukr březový
|
40 g |
vajíčka
|
5 kusů |
mandle mleté
|
110 g |
guarová guma
|
0,5 lžičky |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
|
1 lžička |
Náplň | |
tvaroh měkký tučný
|
250 g |
dýňové pyré
(hokaido uvařená jako brambory a rozmixovaná dohladka)
|
150 g |
xylitol
|
1 lžíce |
vajíčka
|
2 kusy |
barva potravinářská oranžová
|
0,5 lžičky |
skořice mletá
|
1 lžička |
zázvor sušený mletý
|
1 lžička |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 170 °C. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem, promícháme a necháme. Odebereme 3 lžíce sladidla a dáme stranou. Zbytek sladidla vyšleháme se žloutky do husté pěny. Mleté mandle promícháme s guarovou gumou, práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Z bílků a 3 lžic sladidla ušleháme pevný sníh. Do žloutkové pěny vmícháme vlažnou čokoládu s máslem, přidáme mandlovou směs a umícháme husté těsto. Poté vmícháme 3 lžíce bílkového sněhu, půjde to ztuha, bude to klouzat a lepit, ale nakonec se směs stane poddajnou. Vmícháme další 3 lžíce a postup opakujeme, až zbyde polovina sněhu, kterou do těsta vpravíme opatrným převracením. Odebereme stranou devět lžiček.
-
Těstem naplníme malý plech vyložený papírem na pečení. Všechny suroviny na náplň mimo tvarohu promixujeme tyčovým mixérem a nakonec vmícháme tvaroh. Návršíme na těsto. Odložené těsto lehce ohřejeme v mikrovlnné troubě a lžičkou nandáme navrch. Pomocí špejle několikrát promícháme. Dáme péct přibližně na 40 min. Jestli je upečeno zkusíme špejlí. Zabodneme ji doprostřed plechu a po vytažení na ní nesmí ulpívat neupečené těsto.
Makronutrienty
28%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 062 kJ | 1 506 kJ |
Kalorická hodnota | 254 kcal | 360 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,6 g
3,25 g |
16,4 g
4,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,16 SVJ | 1,64 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20 g
8,15 g |
28,3 g
11,6 g |
Bílkoviny | 9,58 g | 13,6 g |
Sůl | 0,228 g | 0,324 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů