Sezóna ostružin je tu a já málokdy vymyslím co z nich udělat. Opět mi přišlo nejlepší je zpracovat na pyré a použít do krému.
Dort je taková malá lowcarb reinkarnace oblíbeného dortu Krtince. Těsto jsem udělala nadýchanější.
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
čokoláda hořká, 80 - 90%
|
120 g |
máslo čerstvé
|
120 g |
erythritol, sukrin
|
100 g |
vajíčka
|
5 kusů |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
mandle mleté
|
50 g |
kokos sušený, strouhaný
|
20 g |
Krém | |
ostružiny
|
150 g |
xylitol, cukr březový
|
1 lžíce |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
250 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
250 g |
Postup přípravy
-
Rozehřejeme čokoládu a máslo.
Bílky vyšleháme do tuha.
Žloutky vyšleháme se sladidlem. Přidejte další přísady a promíchejte do hladké konzistence. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Nalijte do dortové formy 23 cm vyložené pečícím papírem.
Pečeme 30-35 minut na 175°C, dokud se těsto nezpevní. Nechte zchladnout.
-
Mezitím si v kastrůlku rozvařte pár čerstvých nebo mražených ostružin.
Propasirujte přez sítko a pyré přidejte sladidlo. Nechte vychladnout.
-
Vychladlý korpus rozřízněte cca v polovině.
Vršek si rozdrobte do misky.
Spodek zavřete do rozeviraci formy vyložené fólií.
-
Mascarpone prošlehejte a přidejte do něj vychladlé ostružinové pyré a opět prošlehejte. Nakonec vmíchejte dotuha vyšlehanou smetanu.
Návršíme na korpus, nasypeme rozrobený korpus a lehce přitlačíme.
Necháme přes noc ztuhnout.
Makronutrienty
25%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 325 kJ | 1 489 kJ |
Kalorická hodnota | 317 kcal | 356 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,5 g
3,47 g |
13 g
3,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,15 SVJ | 1,3 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
29,4 g
17,2 g |
33 g
19,3 g |
Bílkoviny | 5,46 g | 6,13 g |
Sůl | 0,108 g | 0,121 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů