Rychlá, jednoduchá zelňačka.
- 59m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
vepřová plec
|
200 g |
cibule
|
0,25 kusu |
kysané bílé zelí
|
200 g |
paprika sladká mletá
|
2 lžičky |
bobkový list celý sušený
|
1 kus |
nové koření
|
2 kusy |
pepř černý celý
|
2 kusy |
olivový olej
|
1 lžíce |
voda
|
2 hrnky |
kmín mletý
|
0,25 lžičky |
kedlubna
|
0,5 kusu |
mrkev
|
0,5 kusu |
Postup přípravy
-
Zelí propláchneme, vymačkáme a překrájíme na kratší kousky.
Cibulku nakrájíme najemno. Mrkev na menší kousky. Maso rozkrájíme na menší kostky. Kedlubnu na větší kostky a uvaříme zvlášť - v kombinaci se zelím ráda zůstává tvrdá.
V hrnci s nepřilnavým dnem osmahneme na lžíci olivového oleje maso. Sundáme bokem a na výpeku orestujeme cibulku. Přidáme koření, sůl, lehce zarestujeme a zalijeme vodou. Vrátíme maso, přidáme zelí, zakryjeme poklicí a dusíme. Polévku můžeme také dát do pomalého hrnce/trouby a pomalu táhnout (na 120°C v troubě).
Pokud máte rádi zelňačku hustší, můžete ji zahustit rozmixováním uvařené kedlubny s částí vývaru.
Dokořeníme podle chuti a můžeme podávat.
Makronutrienty
18%
37%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 260 kJ | 1 324 kJ |
Kalorická hodnota | 62,1 kcal | 317 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,84 g
1,61 g |
9,4 g
8,21 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,184 SVJ | 0,94 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,59 g
3,04 g |
23,4 g
15,5 g |
Bílkoviny | 3,8 g | 19,4 g |
Sůl | 0,279 g | 1,42 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů