V chladném počasí krásně zahřeje. Polévku mám z uzených kostí, ty jsou na vývar nejlepší.
- 1h:40m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
maso uzené vepřové, krkovice
|
800 g |
kedlubna
|
3 kusy |
kurkuma mletá
|
2 špetky |
pepř černý celý
|
6 zrn |
nové koření mleté
|
3 zrna |
bobkový list celý sušený
|
2 listy |
sůl
|
3 lžičky |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 ml |
kysané bílé zelí
|
300 g |
klobása
|
1 kus |
majoránka sušená drhnutá
|
3 špetky |
cibule
|
1 kus |
voda
|
3 litry |
Postup přípravy
-
Uzené kosti dáme vařit spolu s cibulí, pepřem, novým kořením,bobkacem, solí. Pěnu postupně odebíráme. Vedle si mezitím dáme vařit kedlubnu na kostky spolu s kurkumou a solí. Když jsou kosti uvařené ,vyndáme je, z vývaru vybereme koření a do vývaru dáme zelí. Já mám radši kyselejší tak dávám i s vodou. Zelí vaříme do měkka. Maso obereme , klobásu nakrájíme a hodíme k zelí. Když je kedlubna uvařená , částečně slejeme vodu a zbytek přidáme k zelí do vývaru. Dochutíme a přidáme smetanu dle chuti a majoránku.
Makronutrienty
11%
40%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 250 kJ | 2 003 kJ |
Kalorická hodnota | 59,7 kcal | 479 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,03 g
0,744 g |
8,25 g
5,97 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,103 SVJ | 0,825 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,62 g
4,69 g |
37,1 g
37,6 g |
Bílkoviny | 3,75 g | 30,1 g |
Sůl | 0,934 g | 7,5 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů