Zdravý lowcarb oběd, plný vitamínů a bílkovin.
Děkujeme Jozefu Kabátovi za báječný recept :)
- 1h:20m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
květák
|
2 kusy |
kuře uzené
|
400 g |
cibule
|
2 kusy |
cibule červená
|
2 kusy |
vejce slepičí velké, l
|
6 kusů |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 ml |
sýr gouda
|
150 g |
máslo přepuštěné, ghí
|
2 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
2 špetky |
Na ozdobu | |
klíčky, výhonky
|
10 g |
rajčata
domácí Moddy Waters
|
12 kusů |
Postup přípravy
-
Nejprve jsem v pekáčku dal péct uzená křídla s cibuli na čtvrtky. Pekl jsem na ghí na 180 °C cca 1/2 hodiny. 20 minut jsem vařil v parním hrnci rozdělený květák.
-
Křídla jsem rozebral, maso smíchal zpátky s cibulí a uvařeným květákem, osoleným a opepřeným. Pekl jsem na 180 °C dalších 30 minut.
-
Vyšlehal 3 vejce a 100 ml smetany a zalil po celé ploše a dál zapékal a po dalších 15 minutách posypal nastrouhanou goudou a přes sýr přelil zase dalšími vyšlehanými vejci se smetanou. Zapékal jsem do zezlátnutí vrchu.
-
Pekáč jsem použil skleněný vyšší, rozměry 25x35 cm. Rajčata jsou moje ze zahrádky, ještě stále sklízím. Dužina je zelená, velmi chutná a sladká.
Makronutrienty
28%
37%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 329 kJ | 2 217 kJ |
Kalorická hodnota | 78,5 kcal | 530 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,97 g
1,93 g |
26,8 g
13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,397 SVJ | 2,68 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,01 g
2,58 g |
33,8 g
17,4 g |
Bílkoviny | 5,31 g | 35,9 g |
Sůl | 0,287 g | 1,94 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů