Zapečená quinoa s květákem, zeleninou a šmakounem

Na vlně chuti

Zapečená quinoa s květákem, zeleninou a šmakounem

Květák a quinoa, to jsou suroviny, které se u nás používají i několikrát týdně.

Zapečená zelenina mě baví, má nespočetné množství variací a my si ji dnes dopřáli společně se Šmakounem, který má v naší lednici vždy své místo, nejen pro své nutriční složení, ale i pro jeho možnosti použití, tak jdeme na to.

Postup přípravy

  1. Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a uvaříme v páře společně s máslovou dýní, kterou si před vařením oloupeme a očistíme.

  2. Quinou důkladně propláchneme, zalijeme vodou a přibližně 15-20 minut vaříme. Po uvaření přecedíme.

  3. Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, orestovanou cibulku vložíme do tukem vymazané zapékací mísy, já zvolila na vymazání Ghí.

    Do zapékací mísy přidáme v páře uvařený květák a dýni, uvařenou quinou, prolisovaný česnek, lahůdkovou papriku a najemno nastrouhaného šmakouna. Celou směs důkladně promícháme, přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C do změknutí zeleniny, přibližně 30 minut.

  4. Podávala jsem společně s vychlazeným okurkovým salátem a ozdobila jsem naťovým celerem.

  5. Quinoa obsahuje tzv. saponiny, mají hořkou mýdlovou chuť. Doporučuje se proto před vařením pořádně propláchnout a několikrát proprat v horké vodě. Při vaření je vhodné odstraňovat vzniklou pěnu. Vaří se v poměru 1:2-2,5 (quinoa: voda), předem je možné ji nechat orestovat na oleji. Quinoa je hotová za 15 minut.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte