
Vločková kaše trochu jinak - s více bílkovinami a překvapivě příjemnou konzistencí. U nás jí říkáme "obláčková" - právě pro svoji nadýchanost:) A děti ji milují.
- 20m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Na kaši: | |
---|---|
80 g |
80 g |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 špetka |
1 špetka |
2 kusy |
2 kusy |
Na přeliv: | |
2 kusy |
2 kusy |
1 dl |
1 dl |
1 oříšek |
1 oříšek |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Na ozdobu: | |
1 kus |
1 kus |
kořenicí směs perníkové koření 0,1 lžičky |
0,1 lžičky |
Postup přípravy
-
Vločky zalijeme vodou a dáme vařit na mírném plameni. Jakmile trochu změknou, přidáme mléko - pak už je ale třeba míchat, aby se kaše nepřipálila.
Mezitím vyšleháme z bílků sníh. Vmícháme do horké kaše.
Do kastrůlku nalijte mléko, přidejte máslo a sladidlo, zakápněte rumem a vanilkovým extraktem. Uveďte k varu. Potom stáhněte z plamene a do horkého mléka zašlehejte žloutky. Případně ještě dořeďte mlékem a prohřejte. Míchejte, dokud vše nezhoustne na hladký krém. Jen pozor, nevařit - žloutky by se srazily. Hotovým krémem polijte kaši.
Zdobte ovocem, posypte perníkovým kořením nebo skořicí a podávejte:)
Makronutrienty
57%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 419 kJ | 1 994 kJ |
Kalorická hodnota | 100 kcal | 476 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,8 g
2,33 g |
56,2 g
11,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,18 SVJ | 5,62 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,71 g
1,47 g |
17,6 g
6,99 g |
Bílkoviny | 5,03 g | 23,9 g |
Sůl | 0,232 g | 1,1 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů