Tyhle malé batáty jsem si oblíbila. Prodávají se na váhu a příprava je o hodně rychlejší než u těch velkých (je to jako s bramborama:). Dnes jsem si je upekla s vepřovou kotletou v omáčce z nivy a zbytkem vietnamského pacchoi z tržnice. Příprava jako vždy do 30-ti minut:)
www.instagram.com/monikakalabovajanysova
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřová kotleta
|
2 kusy |
cibule
|
1 kus |
smetana na vaření
|
1 kus |
sýr s modrou plísní, niva
|
100 g |
sůl
|
2 špetky |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
máslo
|
1 lžíce |
pak choi, asijské zelí
|
5 g |
olivový olej
|
1 lžička |
Příloha | |
batáty, sladké brambory
|
600 g |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
olivový olej
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Nejdříve si připravíme batáty. Překrojíme na půlky a... buď je dáme rovnou péct do trouby a v půlce pečení nožem nakrájíme mřížky, anebo je předvaříme v páře. Další varianta je, že je pokapeme vodou a v misce uvaříme v mikrovlnné troubě cca 6 minut a teprvé poté “namřížkujeme”.
-
Osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem, můžete použít i česnek ????na potření.
Pečeme na horkovzduch na 180 stupňů až mají krásnou barvu (trvá to do 10-ti minut).
-
Na pánvi si osmažím na lžíci másla osolené a opepřené kotlety, z každé strany 3-4 minuty (podle tloušťky masa, ale pokud možno ne “do mrtva”
-
Vyndáme na talíř, do stejné pánve do výpeku přidáme olivový olej a osmažíme na něm do zlatova cibulku. Vlijeme smetanu, přidáme sýr a necháme probublat. Vhodíme pacchoi a necháme už jen spařit. Dosolíme a přidáme zpět maso.
-
Určitě se dá připravit i bez laktózy - místo klasické smetany dáte kokosovou, a sýr nahradíte nějakým #dairyfree bez laktózy. Výběr už je na trhu docela velký .
Makronutrienty
35%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 697 kJ | 4 908 kJ |
Kalorická hodnota | 167 kcal | 1 173 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,82 g
2,76 g |
69,1 g
19,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,982 SVJ | 6,91 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,1 g
5,21 g |
78,1 g
36,7 g |
Bílkoviny | 7,49 g | 52,7 g |
Sůl | 0,905 g | 6,37 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů