Velikonoční špenátová roláda – bez lepku a laktózy, s variantou bez mléka

Radka

Účastní se soutěže: Voňavé vaření

Velikonoční špenátová roláda – bez lepku a laktózy, s variantou bez mléka

Recept na jemnou, lehkou a delikátní roládu bez lepku a laktózy, případně i bez mléka.

Tahle verze špenátu se Vám jistojistě bude líbit. Roláda je lehounká jako peříčko.

Postup přípravy

  1. Bezmléčná varianta: tuhá část (cca 400 g) z plechovky kokosového krému či mléka (řádně vychlazené nejméně 24 hodin) vyšlehaná s 1 sáčkem sypké jahodové náplně Dr. Oetker, případně přišlehat 1 vegan cream cheese

  2. Troubu nahřejeme na 180°C. Bílky vyšleháme s pár kapkami citrónové šťávy a špetkou soli do pevného sněhu, pak přišleháme 1 pol. lžíci cukru, šleháme, až se sníh rozpustí a sníh bude pevný. Špenát pokrájíme a pak nasekáme v sekáčku nebo mixéru s lžící oleje.

  3. Ve vedlejší míse vyšleháme žloutky se zbytkem cukrů, citrónovou kůrou do žluté hedvábné hmoty a zašleháme posekaný špenát s olejem a zbytek oleje. Přisypeme mouku, pudinkový a kypřící prášek, krátce prošleháme.

  4. K vaječné směsi opatrně (na 2 x) stěrkou přimícháme sníh a vše pojíme v hladké piškotové těsto, které nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Stěrkou uhladíme do obdélníku a pečeme ve vyhřáté troubě cca 12 minut.

  5. Rozprostřeme si utěrku, na ní pečící papír, který pocukrujeme cukrem moučkou.

    Po upečení (roláda by měla být stále pružná, nikoliv vysušená), opatrně překlopíme papír s roládou na připravený pečící papír mírně pocukrovaný cukrem moučkou. Horní papír, opatrně od rolády odtrhneme (pomůže nám lehce postříkat vodou ze střičky) a roládu pomocí utěrky smotáme. Zabalenou roládu dáme vychladnout na mřížku.

  6. Vyšleháme si krémovou náplň z připravených surovin, vychladlou roládu opatrně rozvineme, potřeme krémem, zase zavineme a dáme zabalenou v pečícím papíru odpočinout nejméně na hodinu do lednice. Před podáváním lehce pocukrujeme.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte