Velikonoční Jidáše jsou chutné uzly z kynutého těsta. Tradičně se potírají medem. Avšak zde se po upečení natírají právě zmíněným agáve, což tomuto receptu přidá potřebný šmrnc.
- 2h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mléko rostlinné
|
200 ml |
cukr třtinový
|
30 g |
droždí kostka
|
25 g |
hladká mouka pšeničná
|
500 g |
tuk ztužený na pečení - Hera
|
60 g |
citrónová kůra
|
1 lžička |
pomerančová kůra
|
1 lžička |
sirup agávový
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Do vlažného mlieka urobíme kvások: rozdrobíme droždie, pridáme 1ČL cukru a poprášime múkou. Keď nám kvások narastie, tak vieme, že je hotový :)
V mise zmiešame všetky suroviny a vlejeme kvások.
Necháme 40 minút kysnúť.
-
Vykysnuté cesto rozdelíme na 20 kúskov, z každého vyvaľkáme asi 30cm pás a ten prehneme napoly.
Konce omotáme okolo seba - na uzol, ako povraz, a dáme na plech ešte 20 minút kysnúť.
-
Pečieme na 180 stupňov asi 15 minút.
Po upečení potrieme agáve.
Makronutrienty
78%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 204 kJ | 500 kJ |
Kalorická hodnota | 288 kcal | 119 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
50,3 g
5,9 g |
20,9 g
2,45 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,03 SVJ | 2,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,49 g
1,57 g |
2,69 g
0,65 g |
Bílkoviny | 7,65 g | 3,18 g |
Sůl | 0,046 g | 0,019 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů