Vydatná snídaně nebo i rychlý oběd či večeře. Jídlo nabité živinami s mojí nejoblíbenější zeleninou - kadeřávkem. Má malé množství kalorií a přece je nabitý celou řadou zdraví prospěšných látek, mimo jiné třeba vitamíny C, A, K, vápníkem, draslíkem nebo antioxidanty.
- 15m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
vejce slepičí střední, m
|
3 kusy |
kapusta kadeřavá, kadeřávek
|
50 g |
dýně máslová
|
50 g |
pancetta uzená
|
10 g |
cibule sladká, šalotka
|
10 g |
Postup přípravy
-
Pancettu nakrájím na nudličky a dám na rozpálenou pánev. Chvíli restuji než se uvolní tuk. Přidám nadrobno nakrájenou šalotku, restuji chvíli společně s pancettou a následně přidám na kostičky nakrájenou dýni. Okořenila jsem trochou chilli. Kdo nemá rád pálivé, může určitě vynechat. Dýni restuji do měkka (občas přidám trochu vody, aby se nepřipalovala, případně přiklopím i pokličkou).
Když je dýně měkká, přidám překrájený kadeřávek a opět společně chvíli restuji. Ne ale moc dlouho - nechci přijít o cenné nutriční látky a převařený kadeřávek také už není až tak dobrý). Nakonec vyklepnu na pánev vejce, osolím, opepřím a přiklopím pokličkou. Já mám ráda žloutky ještě trochu tekuté, ale každý může vařit do konzistence, která mu vyhovuje. Vařím spíše na mírnějším plameni, případně pokropím občas trochou vody - má tendenci se to připalovat.
Makronutrienty
23%
42%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 512 kJ | 1 460 kJ |
Kalorická hodnota | 122 kcal | 349 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,8 g
0,831 g |
13,7 g
2,37 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,48 SVJ | 1,37 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,24 g
2,46 g |
20,6 g
7,01 g |
Bílkoviny | 8,6 g | 24,5 g |
Sůl | 0,337 g | 0,961 g |
Alergeny
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů