Vegan varianta k sušenkám:www.jidelniplan.cz/recepty/zmrzlina-v-susence-bez-lepku-laktozy-a-vajec
- 1h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Zmrzlina | |
---|---|
maliny
|
250 g |
kokosové mléko
1 plechovka kokosového tučného mléka (krému) dávám zelené z Lidlu
|
400 ml |
jogurt ochucený, kokos
Bio kokosové jogurtu z DM drogerie (2 balení) lze využít i Planton zakysanou alternativu smetany
|
320 g |
cukr moučka
|
5 lžic |
limetková šťáva
|
1 lžíce |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
ztužovač šlehačky
1 ztužovač šlehačky od Dr. Oetkera nebo najdete v prodejnách Zdravé výživy Vegan od f. VITALIFE…
|
10 g |
Postup přípravy
-
Vyšleháme studenou smetanu do polo tuha, přidáme cukr, zakysanou smetanu, vanilku a prošleháme, nakonec zašleháme ovoce s limetovou šťávou. U VEGAN varianty vyškrábneme pouze tuhou část krému z plechovky, vyšleháme jí se ztužovačem do polo tuha, přidáme rostlinné jogurty, prošleháme, poté přidáme ostatní suroviny – ovoce, šťávu z limetky, případně vanilkový extrakt.
-
Hotový krém dáme do zmrzlinovače s vychlazenou nádobou a necháme tvořit cca 20 minut. Pak zmrzlinu přendáme do plastové dózy s víkem a necháme domrazit.
Pokud nevlastníte zmrzlinový strojek (my máme starý z nějaké akce z Lidlu). Pak krém dejte do plastové misky rovnou a šup do mrazáku. Každou půlhodinu misku vyndejte a vidličkou celý objem prošlehejte (alespoň 4 x, tedy 2 hodiny), pak nechte domrazit.
-
Do sušenek dáváme cca 1 pol. lžíci povolené zmrzliny.
Makronutrienty
56%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 669 kJ | 689 kJ |
Kalorická hodnota | 160 kcal | 165 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,9 g
11,4 g |
16,3 g
11,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,59 SVJ | 1,63 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,3 g
8,8 g |
10,6 g
9,06 g |
Bílkoviny | 2,13 g | 2,19 g |
Sůl | 0,099 g | 0,102 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů