Zdálo by se, že jsem ho nazvala vánočním kvůli zdobení, ale důvod je jiný a zásadní.
Základ dortu je ze zbytků cukroví. To co se nepovedlo, nebo upečené zbytky po vykrajovaní. Z každého cukroví něco zbylo, a kdyby toho nebylo dost, můžou se přidat mleté ořechy. Návštěvám přijde vhod, že jim naservírujete něco jiného než cukroví, které jim už leze krkem:).
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
ořechy vlašské mleté
zužitkujeme zbytky LC cukroví, odřezků...a doplníme příp. ořechy
|
1 hrnek |
máslo
|
50 g |
Krém | |
mascarpone
|
1 kus |
tvaroh měkký tučný
|
1 kus |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 g |
xylitol
|
1 lžička |
Poleva | |
čokoláda hořká, 80 - 90%
|
100 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
100 g |
Postup přípravy
-
Máslo rozpustit.Nalít k rozemletým zbytkům. Mělo by to být husté, jako mokrý písek. Napěchovat do formy. Dát ztuhnout do lednice.
-
Vyšlehat smetanu. Mascarpone prošlehat se sladidlem. Vmícháme tvaroh. Vmíchat šlehačku. Šup na korpus,uhladit a do lednice.
-
Ve smetaně rozpustit čokoládu. Až trochu zchladne nalít na dort.Vychladit.
Makronutrienty
17%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 644 kJ | 1 548 kJ |
Kalorická hodnota | 393 kcal | 370 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,82 g
4,54 g |
8,31 g
4,27 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,882 SVJ | 0,831 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
37,4 g
18,2 g |
35,2 g
17,1 g |
Bílkoviny | 7,26 g | 6,83 g |
Sůl | 0,059 g | 0,055 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů