VÁNOČKA - LC

Oli

VÁNOČKA - LC

Kynuté těsto je v lowcarb stravování vždycky oříšek. Ale Vánoce bez vánočky? Tak zkuste tuto, nejlépe z dvojité dávky, když už ten čas obětujete :)

Postup přípravy

  1. Nejdříve si z droždí, kešu másla, trochy sladidla, smetany, vody a 15g odtučněné mouky zaděláme kvásek. Necháme kynout přibližně 40min na teplém místě.

  2. Poté přidáme do kvásku zbytek prosáté mouky, mleté mandle, špetku soli a zamícháme. Vmícháme vejce, zbytek sladidla s xantanovou gumou a nakonec rozpuštěné máslo. Hněteme vařečkou nebo ve stroji asi 10min, ať se vše hezký propojí. Těsto by se mělo hezky odlepovat od mísy, ale zůstane na dotyk dost lepivé. Pokud se nebude odlepovat, přidejte ještě odtučnenou mandlovou mouku nebo xantanovou gumu. Pokud bude naopak moc tuhé, přidejte vodu.

    Těsto necháme opět kynout asi hodinu.

  3. Po vykynutí vmícháme brusinky, těsto rozdělíme na devět malinkých bochanků, které pokládáme rovnou na mírně pomoučněnou desku. Bochánky obalíme v mouce, aby tolik nelepily a vyválíme z nich prameny. Poté pleteme nejdříve ze čtyř pramenů, ze tří a nakonec ze dvou. Vánočku necháme hodinu opět kynout.

  4. Troubu předehřejeme na 190°C a mezitím vánočku potřeme celým vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme 10min, poté snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 40min. V polovině pečení přikryjeme alobalem nebo pečícím papírem, pokud by se moc pálila. Jestli je vánočka upečená zkontrolujeme pomocí špejle - nesmí se na ni těsto lepit. Po upečení necháme úplně vychladnout.

  5. TIPY:

    ▪Všechny suroviny je dobré zamíchávat při pokojové teplotě.

    ▪Těsto jsem nechala kynout zakryté v troubě při 50°C.

    ▪Místo pletení lze udělat jen bochánek nebo dát do formy na vánočku (heureka). Při pečení ve formě (vymazat) a až po upečení pomazat vajíčkem, posypat mandlemi a dát na 5-10 min zapéct.

    ▪Těsto lze udělat na slano na loupáky.

    ▪Lze použít na koláče s mákem či tvarohem.

    ▪Vánočka je malinká, doporučuji udělat ze dvou dávek - pečení bude trvat déle.

    ▪Patra vánočky jsem trochu pokropila vodou, aby tam držely prameny.

    ▪ Lze přidat medové aroma.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte