Milujeme tvarohové koláče s ovocem. Jsou svěží a výborné jako dezert ke kávě, svačinka do práce, k vodě nebo na výlet. Na tvaroh můžete dát jakékoli ovoce, my jsme použili na ovocnou vrstvu kombinaci rebarbory a jablek se skořicí. Jistě by šlo přidat i další koření - kardamon, hřebíček. Vše však záleží na vaší chuti. Také si můžete do těsta i náplně dát více sladidla a pokud neholdujete nízkosacharidovému stravování, můžete sladidlo vyměnit za klasický cukr. Koláč je ze základních surovin. Koláčová forma - průměr 22cm. Dobrou chuť :)
- 20m
- 12 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
len, lněné semínko mleté
|
35 g |
mandle mleté
|
60 g |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
50 ml |
mozzarella, měkký sýr
|
125 g |
vejce slepičí střední, m
|
2 kusy |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
|
1 lžička |
Tvarohová náplň | |
tvaroh měkký, kostka
|
250 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
100 g |
vejce slepičí střední, m
|
2 kusy |
xylitol
|
20 g |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
bílý jogurt řeckého typu
|
120 g |
Ovocná směs | |
rebarbora
|
80 g |
jablka
|
80 g |
skořice
|
2 g |
máslo čerstvé
|
10 g |
xylitol
|
15 g |
Drobenka | |
máslo čerstvé
|
10 g |
kokos sušený, strouhaný
|
20 g |
Na vymazání formy | |
máslo čerstvé
|
5 g |
kokos sušený, strouhaný
|
10 g |
Postup přípravy
-
Vymaźeme vyšší koláčovou formu máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Mozzarellu slijeme, natrháme na kousky a umixujeme spolu s vajíčky a mlékem na hladkou hmotu. Vmicháme sypké suroviny včetně prášku do pečiva, nalijeme do formy a dáme předpéct na 20min., 180st. (dle trouby).
-
Náplň - rozmixujeme všechny suroviny a náplň nalijeme na předpečený koláč. Pozor forma by měla být trochu vyšší, náplň totiž při pečení trochu nabyde - po vychladnutí koláče zase klesne.
Těsto na koláč i náplň jsme dělali v jedné míse a použili jsme tyčový mixér.
-
Na tvaroh navrstvime ovocnou směs - můžeme dát i čerstvé ovoce. My jsme rebarboru podusili s jablkem, abychom rebarboru zbavili kyselosti. Do kastrůlku dáme 2lžíce vody, nakrájenou rebarboru a jablko, přidáme sladidlo, skořici, máslo a dusíme cca 10minut do změknutí. Dle potřeby lze přidat trochu vody, ale ovocná směs by neměla být příliš řídká.
-
No a nakonec trochu drobenky. My ji připravujeme tak, že všechny suroviny dáme do sekáčku a umixujeme. Vznikne drobivá směs, kterou koláč posypeme. Drobenku můžete klidně vynechat. Pečeme cca 50 minut - 180st.
Makronutrienty
26%
32%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 846 kJ | 892 kJ |
Kalorická hodnota | 202 kcal | 213 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,07 g
2,43 g |
9,55 g
2,56 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,907 SVJ | 0,955 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,4 g
6,8 g |
15,1 g
7,16 g |
Bílkoviny | 11 g | 11,6 g |
Sůl | 0,293 g | 0,309 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů