Tvarohový chessecake - LC

Tvarohový chessecake - LC

Našel jsem v kuchařce Sladce nesladce LowCarb (strouhaný tvarohový koláč) a půjčil si ho. Povedlo se, skvělé chutě se propojily a lowcarb dezert nemá chybu. Sladké ovoce s kyselkavou polevou, tvarohovo-vanilkovou náplní a kakaovým korpusem spolu ladí, příprava není těžká.

Děkujeme Jozefu Kabátovi za další úžasný recept :)

Postup přípravy

  1. Vše dohromady smíchat, uhnětl jsem rukou, dokud nevzniklo hladké těsto, vytvaroval jsem do koule, zabalil do fólie a nechal 2 hodiny vychladit v lednici.

  2. Po ztuhnutí těsta jsem ho nahrubo nastrouhal do dortové formy (24 cm). S těstem se lépe po nastrouhání pracuje, rovnoměrně se rozprostře po celé ploše formy a dlaní upěchujte tak, aby tekutá náplň nemohla protéct do těsta.

  3. 500 g (2 ks) tučného tvarohu ve vaničce, 200 g (1 ks) zakysané smetany spolu vyšlehat. Poté přidat 130 g moučkového erythritolu, 1 PL citrónové šťávy (cca 1/2 citronu), 1 a půl PL vanilkového aroma a vyšlehat. Nakonec se přidají 3 vejce (pomalu po jednom) + 1 žloutek.

  4. Vyšleháním vznikne řídké těsto, které přelijeme na korpus. Pečeme v troubě v páře na 160 °C 35 minut. Kdo nemá parní troubu jako já nemám, dá na spodní lištu vyšší plech s vodou (předem si ji uvařím v konvici a do rozpálené trouby na plech přeliji). Je dobré, aby byla trouba předehřátá na požadovanou teplotu a voda v plechu už taky probublávala a v troubě se tvořila vodní pára. Dortovou formu dám na mřížku do středu nad plech s vodou a peču.

  5. Po upečení vypnu troubu a dort nechávám chladnout v pootevřené troubě uvnitř (pomalé chlazení), prudkým chlazením, byť i jen přendáním z trouby do pokojové teploty by hrozilo prasknutí povrchu náplně. Když dort dostatečně zchladne, přendat do lednice, min 3 hodiny a pak polít ještě polevou.

  6. 200 g zakysanky (1 ks), 2 PL citronové šťávy a cca 2 PL moučkového erythritolu, ochutnejte, poleva musí být nakyslá, ale příjemné chuti. Rovnoměrně polijte povrch dortu a zachlaďte, tentokrát už je nejlépe přes noc, nebo 8 hodin. Náplně trochu pustí šťávu, kterou ráno slijete, pokud máte formu s okrajem, nebo dejte pod formu talíř.

  7. Navrch už jen sladké ovoce (borůvky a jahody). Původní recept byl s náplní z mascarpone, ale já miluji tvaroh, proto tvarohový a je skvělý. Opravdu se peče jen 35 minut a na 160 °C v páře, poprvé jsem se bál tekuté náplně, ale klaplo to poprvé i pokaždé potom.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte