Toto nízkosacharidové těsto je takové univerzální a lze ho použít jako korpus na dorty, řezy, bábovky, mufiny…. bez kakaa i s kakaem.
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vajíčka
|
4 kusy |
mandlová mouka odtučněná
|
200 g |
tvaroh měkký tučný
|
250 g |
máslo čerstvé
|
250 g |
kakaový prášek, holandské kakao
|
2 lžíce |
xylitol
|
2 lžíce |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 kusu |
Postup přípravy
-
Žloutky oddělit od bílků a vyšleháme sníh.
Vše kromě bílků spojíme ručním šlehačem, pokud je směs příliš hutná, přidáme po lžících horkou vodu. (2-3 lžíce) Směs nalijeme (nandáme) do zdobícího sáčku a plníme mufinové formy asi do tří čtvrtin. Nebo směsí naplníme menší formu na bábovku-pokud možno silikonovou.
-
Vložíme do vyhřáté trouby a bábovku pečeme asi 40 minut na 170°C
Mufiny pečeme cca 25-30 minut na 170°C. Nutno zkusit špejlí, zda se již těsto nelepí. POZOR-nenechte těsto v troubě příliš dlouho, bylo by pak vysušené a tvrdé.
-
Doporučuji jíst až druhý den, bábovka i mufiny jsou vláčnější...
Dozdobit můžeme krémem z mascarpone, sladidla a šlehačky, nebo z tvarohu a šlehačky. (zelenou barvu docílíte přidáním špetky spiruliny nebo potravinářského barviva) Oboje se hodí skvěle. Na ozdobu přidejte i čerstvé ovoce.
Makronutrienty
15%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 638 kJ | 1 313 kJ |
Kalorická hodnota | 391 kcal | 314 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,52 g
1,86 g |
6,83 g
1,49 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,852 SVJ | 0,683 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
37 g
16,3 g |
29,6 g
13 g |
Bílkoviny | 10,7 g | 8,6 g |
Sůl | 0,417 g | 0,335 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů