TEPLÝ SALÁT S PEČENOU DÝNÍ A CIZRNOU

Nuselská kuchta

TEPLÝ SALÁT S PEČENOU DÝNÍ A CIZRNOU

Tenhle podzimně zimní salátek je opravdu mazel. Navíc je přizpůsobivý a variabilní. Vidím ho proházený s trsem rukoly, dovedu si ho představit se syrovou cibulí nebo jarní cibulkou, přímo vyzývá k posypání lístky koriandru, já bych si ho možná byla schopná i nanášet jako pleťovou masku a čmuchat tu vůni tahini a citronové kůry.. Zkrátka, krom toho, že je zdravý, splňuje nároky na stravu v tomto ročním období, je taky strašně, ale strašně dobrý! A zabere asi tak půl hodiny i s cestou!

Postup přípravy

  1. Krom dýně a cizrny se do tohohle luxusního, voňavého a sytého salátu dává taky tahini pasta. Tahini není nic jiného, než pomletá opražená sezamová semínka. Jestli si myslíte, že teď jako odevzdaně kňournete, že se u vás takovéhle věci ani neprodávají, že tohle teda uvařit nemůžete, tak smolík pacholík, drahoušové! Vy si totiž tahini můžete vyrobit úplně jednoduše doma! Jen bacha na sílu, domácí tahini pasta má o dost silnější chuť a tah, než kupovaná, potřebujete jí tedy méně, než obvykle.

  2. Tahini - vezměte prostě hrnek sezamových semínek, vsypte na suchou pánev a na středním plameni opražte semínka do žlutozlatova. Bacha, nespálit, jinak bude pasta hořká. Míchejte nebo, jste-li zkušení pánevníci, prohazujte semínka na pánvi, aby se rovnoměrně opekla. Nechte úplně vychladnout a prožeňte buď nožovým mixérem nebo mlýnkem na kávu. Já použila mlýnek na kávu a pak domlela v nožovém mixéru. Melte tak dlouho, až semínka začnou uvolňovat své oleje. Můžete si pomoct lžící olivového oleje.

  3. Dýni omyjte, vydlabejte a nakrájejte na stejně velké kostky. V hmoždíři nebo mlýnku na koření pomelte nové koření - pamatujete devadesátky? Kdy jste, dámy, omdlévaly, krom jiného, kdykoliv okolo vás prošel váš o dva roky starší soused navoněný tátovým Old Spicem? To je, co? Krom fajn jídla vám nabídnu i výlet zpátky časem do nemilosrdného období rašení všeho možného.

  4. Dál. Jeden stroužek česneku utřete s trochou soli. Dýni osolte, posypte novým kořením, přidejte česnek, pokapejte olivovým olejem, promíchejte a dejte péct na 220°C na cca 30 minut, nebo dokud nebude dýně měkká a opečená dle vaší libosti.

  5. Cibuli nakrájejte na proužky a hoďte na pánev, nechť vyjeví svůj karamelový potenciál. Jak přijdete ke karamelizované cibuli vysvětluju v receptu k těstovinám s jogurtem a karamelizovanou cibulí.

  6. Připravte si dressing na salát - smíchejte šťávu a kůru z jednoho citronu s jogurtem, tahini a stroužkem česneku utřeným s trochou soli. Chcete-li zálivku řidší, přidejte trochu vody nebo jogurtu.

  7. Všechno naházejte do mísy a opatrně prohoďte s dressingem, dochuťte solí a pepřem a vrhněte se do mísy.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte