Zdravá polévka, hotová do 15 minut!
- 15m
- 5 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
vývar zeleninový domácí
|
500 ml |
mléko nízkotučné, odstředěné
|
500 ml |
tavený sýr, mazací
|
50 g |
sýr eidam 30%
|
20 g |
tofu natural
|
100 g |
kmín mletý
|
0,5 lžičky |
sezamové semínko světlé
|
0,5 lžičky |
hrášek čerstvý, luskový
|
200 g |
kurkuma mletá
|
0,5 lžičky |
sůl
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Vývar přivedeme k varu, přidáme mléko, kurkumu a hrášek na mírném ohni necháme probublávat.
Zatímco vaříme vývar s mlékem nastrouháme na hrubém struhadle eidam a tavený sýr nakrájíme na kostičky.
-
Tofu vyjmeme z obalu a vymačkáme přebytečnou tekutinu. Nakrájíme na kostičky. Posypeme mletým kmínem a sezamovým semínkem. Promícháme, a na nepřilnavé pánvi, bez použití oleje zprudka opečeme.
-
Do polévky vmícháme oba sýry a na velmi mírné teplotě, nejlépe těsně pod bodem varu, mícháme tak dlouho až se sýr rozpustí a polévku zahustí.
-
Polévku naservírujeme na talíře a navrch posypeme opečeným tofu.
Makronutrienty
45%
40%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 181 kJ | 499 kJ |
Kalorická hodnota | 43,4 kcal | 119 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,36 g
3,07 g |
12 g
8,44 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,436 SVJ | 1,2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,39 g
1,12 g |
3,81 g
3,08 g |
Bílkoviny | 3,88 g | 10,7 g |
Sůl | 0,516 g | 1,42 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů