Svíčková na smetaně pomalu pečená bez mouky

Zdena

Svíčková na smetaně pomalu pečená bez mouky

Na pomalu pečené maso u nás všichni pějí ódy a tak už maso nepeču prakticky jiným způsobem. Při pomalém pečení je výsledná chuť přímo pohádková, maso krásně měkoučké a má skvělou chuť.....Svíčkovou z časových důvodů většinou nenakládám, přesto je skvělá.

Postup přípravy

  1. Na svíčkovou jsem použila zadní hovězí maso, lepší variantou by byla pravá svíčková. Tu jsem však neměla. Do svíčkové dávám větší množství zeleniny, než je obvyklé, nebojte se toho, zelenina omáčku krásně zahustí a dá ji skvělou chuť:). Na ghí opečeme hovězí maso ze všech stran. Maso vyndáme z pekáče, ve výpeku opečeme nakrájenou slaninu a poté i nakrájenou zeleninu. Přidáme koření, do pekáče vrátíme maso a lehce podlijeme. Stačí, aby na dně pekáče bylo cca 1cm vývaru nebo jen vody.

  2. Maso dáme do trouby a pečeme celou noc na 90st. - cca 12hodin. Poté zkontrolujeme množství šťávy v hrnci - případně trochu podlijeme. Nepodléváme ovšem zbytečně, stačí opět cca 1- 2cm šťávy na dně hrnce, teplotu zvýšíme na 140st a pečeme další 2 hodiny. Nakonec zvýšíme teplotu na 200 - 210st. a pečeme cca 20 minut bez pokličky. Při této teplotě již musíme maso hlídat s ohledem na výkon trouby , aby se nepřipálilo nebo příliš nevysušilo. Maso a zeleninu nechte lehce zezlátnout, vylepší se tím chuť výsledné omáčky.

  3. Maso vyndáme z výpeku a zeleninu rozmixujeme. Omáčku trochu naředíme ( vývarem, vodou nebo mlékem - dle zvyklostí). Nakonec přidáme citronovou šťávu z půlky citronu, smetanu a dochutíme.

  4. Druhou půlku citronu nakrájíme na 4 slabé plátky a požijeme na ozdobení. Přílohu si zvolte dle svých preferencí - knedlík, LC knedlík,....dobrou chuť

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte