
Tento dort zná většina lidí z řetězce IKEA.
Recept už jsem měla dlouho a jelikož je přirozeně bezlepkový, stačilo vyměnit cukr za sladidlo. Tato varianta je navíc s čokoládou.
Více mých receptů najdete v mých nízkosacharidových kuchařkách ????
https://www.sladcenesladce.cz/
- 2h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
mandle mleté
neloupané
|
200 g |
vaječný bílek
|
6 kusů |
xylitol
|
1 lžíce |
Krém | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 ml |
xylitol
|
1 lžička |
mandlové aroma, tresť
|
1 lžička |
žloutky
|
6 kusů |
máslo čerstvé
|
200 g |
Poleva | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
150 g |
xylitol
|
40 g |
mléko sušené
|
30 g |
čokoláda hořká, 70 - 85%
|
150 g |
mandle drcené
|
60 g |
Postup přípravy
-
Pokud nemáme mleté mandle, připravíme si celé, neloupané mandle.
Nameleme je na jemno, nebo rozsekáme v robotu.
Připravíme si dva plechy na pečení s pečícím papírem. Z rubové strany na papír tužkou vyznačíme kola o průměru cca 25 cm a papír otočíme zpět.
-
Bílky dáme do mísy a začneme je šlehat. Až budou tvořit pěnu, postupně přidáme sladidlo.
Bílky musí být vyšlehané do tuha.
Přisypeme k nim namleté mandle a opatrně, ale důkladně, je spolu promícháme.
Těsto si rozdělíme napůl do obou vyznačených kruhů.
Troubu rozehřejeme na 170°C.
-
Těsto rozetřeme do kulata pomocí stěrky nebo špachtle.
Nevadí, že bude hmota překrývat vyznačený kruh, korpusy pak můžeme trochu oříznout.
Každou placku pak pečeme v troubě asi 20 minut, až bude zlatavá.
-
Mezitím si připravíme základ krému. Do kastrůlku dáme sladidlo a přidáme k němu smetanu.
Pro vůni můžeme přidat i dvě až tři lžíce nějakého mandlového alkoholu.
Kastrůlek se smetanou a sladidlem dáme na sporák a zahříváme, až se všechen cukr rozpustí. Necháme ho na mírném ohni a do směsi zašleháme žloutky. Pomalu zahříváme do zhoustnutí, směs by se ale neměla začít vařit, aby se žloutky nesrazily.
-
Zahuštěnou žloutkovou směs dáme do misky. Pokud by se stalo, že směs není úplně hladká a přeci jen se mohly žloutky trochu srazit, propasírujeme vše do misky přes síto. Na vrch položíme potravinovou fólii, aby se nevytvořil škraloup a dáme vychladit.
-
Upečené vychladlé korpusy zarovnáme.
Změklé máslo utřeme do pěny a postupně k němu po troškách přidáme vychladlý žloutkový krém. Vyšleháme společně dohladka.
Polovinu naneseme na první korpus, přiklopíme druhým a obmažeme druhou polovinou krému. Dáme chladit.
-
Ve smetaně rozpustíme sladidlo a sušené mléko, zahřejeme ji a nalameme fo či čokoládu. Vymícháme dohladka a nakonec vmícháme pražené mandle. Celý dort polevou obmažeme.
Více mých receptů najdete v mých nízkosacharidových kuchařkách ????
https://www.sladcenesladce.cz/
Makronutrienty
24%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 761 kJ | 2 395 kJ |
Kalorická hodnota | 421 kcal | 573 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,1 g
5,35 g |
20,5 g
7,28 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,51 SVJ | 2,05 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
37,6 g
17,2 g |
51,1 g
23,4 g |
Bílkoviny | 9,19 g | 12,5 g |
Sůl | 0,149 g | 0,202 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů