Štědrý koláč - bez lepku a laktózy, případně mléka

Radka

Štědrý koláč - bez lepku a laktózy, případně mléka

Než vánočka, ze ktré neustále vybírají rozinky a ovoce, vedou u našich holčiček na Vánoce plněné koláče a sladké třené chlebíčky...

Talže pro dnešek si při Herbáři vzpomněly, že taky děláme tento bohatý koláč...

Postup přípravy

  1. Náplň makovo-oříšková: Smícháme všechny sypké suroviny a v kastrůlku přelijeme horkým mlékem cca 3 minuty povaříme, přidáme Tuzemák a příp. dohustíme kukuřičnou strouhankou apod.. na hustější kaši.

  2. Tvarohová nádivka: vidličkou vymícháme 1 tvaroh Madeta bez laktózy, 3 pol. lžíce vody, kůra z 1/2 bio citronu, 4 pol. lžíce moučkového cukru, trochu vanilky, 1 pol. lžíce bezl. vanilkového pudinku, pár kapek citrónové šťávy.

    Pro bezmléčnou variantu - jako tvaroh můžeme upravit i bílé silken toffu bez příchuti - rozmixujeme ho se stejnými ingrediencemi jako tvaroh, jen vyměníme mléko za rostlinné a dáme ho trochu více...

  3. Povidlová nádivka: zahřejeme 200 g švestkových povidel s pol. lžící tuzemáku, 1 káv. lžičkou skořice a 1 pol. lžící cukru. Pokud jsou povidla řídká, zahustíme bezlepkovou strouhankou (případně piškotovými drobečky - pozor zde jsou VEJCE!).

  4. JIná maková nádivka: 100 g máku přelijeme 100ml horkého rostlinného mléka, přidáme 1 polévk. lžíci tuzemáku, 1 káv. lžičku skořice a špetku drceného hřebíčku. Na zahuštění mandlovou moučku nebo bezlepkovou strouhanku (piškotové drobečky). + Meruňková marmeláda pod náplň.

  5. 1. Vyhřejeme troubu na 180 °C. Tuk rozemneme s piškoty vytvoříme drobenku. Vymažeme a vysypeme pečící nádobu 20x30 cm kukuřičnou moukou.

  6. Sypké části na těsto promícháme ve větší míse. V druhé si metličkou prošleháme tekutiny a obě směsi na těsto opatrně promícháme. Těsto rozetřeme do pečící nádoby cca 20x30 cm vymazané a vysypané nebo vyložené pečícím papírem. Naplníme si zdobící sáčky náplněmi a do těsta opatrně vytlačujeme střídavě pruhy náplně. Koláč posypeme drobenkou. Pečeme na 180 stupňů cca 30 -35 minut.

  7. Koláč necháme vychladnout na mřížce, vydrží pod alobalem tři dny skvělý a vláčný.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte