Zcela neskromně musím říct, že to byla naprostá delikatesa. Žralok je velmi jemné maso a pikantní omáčka spolu s mandlemi skvěle zvýrazní chuť růžičkové kapusty.
Děkujeme za krásné jídlo Ladě Michové :)
- 20m
- 1 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
žralok steak
|
220 g |
olivový olej
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
sůl himálajská jemná
|
1 lžička |
RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA S OMÁČKOU | |
mražená růžičková kapusta
|
250 g |
mandle lupínky
|
2 lžičky |
máslo čerstvé
|
20 g |
hořčice dijonská
|
1 lžička |
droždí lahůdkové sušené, tebi
|
1 lžička |
ocet jablečný
|
1 lžíce |
erythritol, sukrin
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Steaky ze žraloka (váha 220 g po rozmražení) důkladně osušíme, potřeme olivovým olejem z obou stran a okořeníme čerstvě drceným pepřem. Na rozpálené pánvi opékáme maso z každé strany přibližně tři minuty (nebo podle toho, jak máte rádi maso propečené). Není potřeba do pánve dávat olej, stačí ten, co je na mase. Jakmile je maso hotové, osolíme ho růžovou himalájskou solí.
-
Plátky mandlí lehce nasucho opražíme. Růžičkovou kapustu krátce povaříme v osolené vodě, scedíme a uchováme v teple.
-
Do malé pánvičky dáme máslo, hořčici, lahůdkové droždí, ocet a cukr. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne. Je to za chvilku hotové, tak je potřeba si to hlídat. Když byste ji vařili příliš dlouho, mohla by vám zkaramelizovat.
-
Omáčkou přelijeme růžičkovou kapustu, promícháme a posypeme plátky opražených mandlí.
Makronutrienty
22%
37%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 622 kJ | 3 273 kJ |
Kalorická hodnota | 149 kcal | 782 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,53 g
0,524 g |
29,1 g
2,76 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,553 SVJ | 2,91 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,2 g
3,4 g |
53,9 g
17,9 g |
Bílkoviny | 9,26 g | 48,8 g |
Sůl | 1,22 g | 6,44 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů