Cuketa a jedlá z nej zažívajú práve veľký boom :))
Za posledné roky sme si zvykli ju ako strúhanú pridávať najmä do sladkých koláčikov, kde nám môže nahrádzať napríklad také jabĺčka :)
Tento rok sa do popredia dostal cuketový chlieb na x rôznych spôsobov.
Ja tu mám pre vás recept na tento super vláčny, s prídavkom sušených rajčín a syra, od mojej mamky :))
Vyskúšajte a presvedčte sa sami, aký je dobrý :)
- 1h:15m
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
cuketa
|
300 g |
hladká mouka špaldová celozrnná
|
400 g |
droždí sušené
|
1 kus |
vajíčka
|
3 kusy |
bílý jogurt smetanový
|
150 g |
sýr eidam 45% uzený,
|
100 g |
rajčata sušená v oleji
|
40 g |
sůl bylinková
|
1 lžička |
slunečnicová semínka
|
1 hrst |
olivový olej
|
100 ml |
Postup přípravy
-
Očistenú cuketu si najprv nahrubo nastrúhame.
Dáme ju do sitka odkvapkať - teraz nám cuketa pustí vodu, preto ju necháme tak 20 minút postáť.
Následne z nej vytlačíme vodu.
-
Sušené rajčiny nakrájame na malé kúsky a syr nastrúhame.
Zmiešame múku a droždie.
-
Vajíčka zmiešame spolu so soľou, jogurtom a olivovým olejom.
Pridáme syr, sypkú zmes, cuketu, rajčiny a semienka.
-
Formu na pečenie vymastíme tukom a naplníme cestom.
Chlieb dáme piecť na stredný rošt.
Pečieme ho na cca 180 stupňov asi 70 minút. Po 20 minútach teplotu znížime na 160 stupňov.
Makronutrienty
52%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 072 kJ | 1 370 kJ |
Kalorická hodnota | 256 kcal | 328 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,3 g
1,19 g |
32,4 g
1,52 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,53 SVJ | 3,24 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,1 g
3,99 g |
18,1 g
5,1 g |
Bílkoviny | 9,43 g | 12,1 g |
Sůl | 0,759 g | 0,971 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů