Solené hovězí

Solené hovězí 1 další fotka

Jak už jsem jednou psal, okouzlilo mě sušení masa, ale i nakládání a úprava, ale především ten proces výroby opravdu kulinářských lahůdek.

Naprosto skvělý recept nám poskytl Jozef Kabát, děkujeme :)

Postup přípravy

  1. Tentokrát jsem koupil hovězí hrudí (3 ks, dohromady 1,8 kg). To jsem na 6 dní ponořil do solného nálevu s kořením a každý den maso obracel.

  2. Nálev: 3 litry vody zahřát téměř k varu, odstavit ze sporáku a přidat 500 g kuchyňské soli, 3 čajové lžičky soli praganda, 5 listů bobkového listu, 1 polévková lžíce tymiánu a podrcené koření (3 stroužky česneku, 1 ČL černého pepře, 1 badyánu, 3 hřebíčky). Občas zamíchat, aby se rozpustila sůl. Potom nechat nálev vychladit na cca 5 stupňů. Voda musí být studená.

  3. Maso jsem očistil od větších kousků tuku a vložil do studeného nálevu a uskladnil v lednici. Po 6 dnech jsem maso vyndal a omyl opět pod studenou vodou. Nálev se už nepoužije.

  4. Maso se na min. 8 hodin, já měl 12 h, nechá louhovat v čisté a zase studené vodě. A nakonec jsem ho vařil v nové čisté vodě se zeleninou (cibule, mrkev, řapíkatý celer, podrcený česnek) a koření (tymián, bobkový list, šalvěj). Nesolit... maso leželo v solném nálevu a sůl vstřebávalo, je dost slané. Vařil jsem 2 hodiny pomalu na 90 °C.

  5. Je skvělé, lahodné, měkké, mírně slané a ta barva. Ještě lepší je studené se zeleninou a studenou omáčkou podle vlastní chuti. A bonus je vývar.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte