Slaninová omeleta z vaflovače

Kateřina Gallinová

Účastní se soutěže: Voňavé vaření

Slaninová omeleta z vaflovače

Miluji vajíčka k snídani. Ale děti už začínají protestovat. Vlastně ani ne proti vajíčkům jako takovým, i když to říkají. Důležité je totiž to, aby pokaždé vypadala a chutnala odlišně. Na sladko to mohou být palačinky, lívance, vafle, mugcake, žloutkový pudink, schovat se dají i do ořechové kaše. Nicméně tentokrát jsem zvolila slanou variantu, tu mám radši. Na míchaná ani smažená vajíčka se děti netvářily příjemně, dokonce ani při slibu slaniny. A co vafle? Slané? Tak vznikla slaninová omeleta netradičně připravená ve vaflovači. A slavila úspěch.

Postup přípravy

  1. Vejce vyklepněte a pomocí vidličky rozšlehejte se solí a pepřem.

  2. Pokud máte slaninu vcelku, nakrájejte ji na tenké plátky. Podle velikosti vašeho vaflovače rozdělte slaninu na několik hromádek. Do mého relativně velkého vaflovače se vejde omeleta jen z 1 ½ vejce. Během pečení vajíčka hodně nabydou. Při prvním pokusu udělejte omeletu raději hodně malou, ať nemusíte čistit zevní stranu vaflovače od vybublaných vajec a tuku ze slaniny. Po dohotovení omelety zhodnoťte, jestli zůstal okolo ní ve vaflovači dostatek volného prostoru. Podle toho upravte dávku vajec na další omeletu.

  3. Do vaflovače rozprostřete první várku slaniny. Jakmile začne pouštět tuk, vlijte odpovídající část vajec. Vaflovač zaklopte a omeletu usmažte. Vajíčka budou syčet a z vaflovače bude unikat pára.

  4. Pomocí kuchyňských kleští hotovou omeletu vyndejte a ihned podávejte, například se syrovou zeleninou. Omeletu servírujte co nejčerstvější, chladnutím částečně spadne a trochu zgumovatí.

  5. Stejným způsobem usmažte ze zbylé slaniny a vajec další omelety.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte