SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ Z "POMALÁČKU" A KYNUTÉ KNEDLÍKY Z MINERÁLKY

Danula

Účastní se soutěže: Grilovací sezóna

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ Z "POMALÁČKU" A KYNUTÉ KNEDLÍKY Z MINERÁLKY

Kdo už mě alespoň malinko zná, ví, že ráda zkouším nové věci. Ale i přesto nedám dopustit na českou klasiku. A že tohle jídlo k ní patří, o to se přít nemusíme. Jen i to nejklasičtější si vždycky tak trochu upravím k obrazu svému...

Postup přípravy

  1. Maso nakrájíme na velké kostky a zprudka orestujeme na oleji. Vložíme do pomalého hrnce, do výpeku vsypeme cibuli a restujeme do zlatova, poté přisypeme mletou papriku a lehce zapražíme, zalijeme vývarem a necháme odvařit. Směs vlijeme do hrnce k masu, přidáme zelí, bobkové listy, mletý pepř a sůl a zalijeme tekutinou, aby bylo maso zcela ponořené. Hrnec uzavřeme a vaříme na nižší stupeň cca 4 hodinky.

  2. Asi 20 minut před koncem vaření zahustíme guláš zakysanou smetanou, ve které jsme důkladně rozmíchali hladkou mouku a vše necháme za občasného promíchání provařit. Dochutíme octem a cukrem, případně dle potřeby dosolíme.

  3. Knedlíky: Ne že bych o nich nikdy neslyšela, ale zkusila jsem je až dnes a s velkým úspěchem. Mohu vřele doporučit.

    Tekutiny smícháme a lehce ohřejeme, odebereme do hrníčku 10 lžic, ke kterým rozdrobíme droždí, přidáme cukr, důkladně rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek, rozklepneme vejce a dolijeme zbytek tekutiny a po obvodu nasypeme sůl. Zpracujeme nelepivé pevnější těsto, dle potřeby lze zapracovat ještě trochu mouky, celou mísu strčíme do velkého igelitového pytle a necháme asi 1 hodinku kynout pěkně v teple.

  4. Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučené pracovní ploše na tři stejně velké části, utvoříme úhledné bochánky a z nich válečky, cca 20cm dlouhé. Necháme pod igelitem ještě asi 15 minut kynout a mezitím dáme vařit vodu se dvěma lžičkami soli.

  5. Knedlíky vhazujeme do vroucí vody a vaříme 8 minut lehkým varem, pak otočíme a vaříme dalších 8 minut.

    Uvařené knedlíky ihned vyndáme podběrákem na prkénko a několikrát propíchneme velkou vidličkou na maso nebo špejlí, aby unikla přebytečná pára a knedlíky se nám nesrazily.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte