Červená řepa je považována za superpotravinu - salát z ní je nejen velmi zdravý, ale i chutný:).
- 20m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
červená řepa
|
750 g |
med včelí
|
1 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
3 lžíce |
zázvor, čerstvý kořen
|
35 g |
sůl
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Syrovou červenou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme med, citronovou šťávu a špetku soli.
-
Vše promícháme a necháme uležet v uzavřené sklenici v ledničce do druhého dne. V uzavřené nádobě vydrží v ledničce několik dní.
-
Tip
Salát můžeme vylepšit ještě pomerančovou šťávou.
Makronutrienty
87%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 204 kJ | 353 kJ |
Kalorická hodnota | 48,8 kcal | 84,3 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,7 g
5,91 g |
20,3 g
10,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,17 SVJ | 2,03 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,137 g
0,009 g |
0,237 g
0,015 g |
Bílkoviny | 1,54 g | 2,66 g |
Sůl | 0,975 g | 1,68 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů