#lowcarb a #bezlepku. Zvládne je určitě každý. Včera jsem si upekla korpus, promazala malinovým rozvarem (do originálu patří meruňková “mámtěráda”) a dnes jsem jen dotvořila.
instagram:monikakalabovajanysova
- 1h
- 4 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
vajíčka
z bílků sníh
|
5 kusů |
čokoláda hořká, 80 - 90%
|
140 g |
mandlová mouka
|
9 lžic |
máslo
|
115 g |
xylitol
|
3 lžíce |
kypřící prášek do pečiva
|
1 lžička |
Na ozdobu | |
marmeláda malinová, džem
malinový rozvar bez cukru
|
100 g |
čokoláda hořká, 80 - 90%
|
100 g |
kokosový olej
|
2 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
100 g |
Postup přípravy
-
Bílky ušleháme na sníh.
V druhé misce vyšleháme žloutky s máslem a xylitolem. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a mouku s práškem do pečiva. Do směsi zlehka vmícháme sníh.
-
Pečeme ve formě průměr 24 cm na 180 stupňů cca 4️0 minut. Kontrolujte špejlí. (Korpus hodně naběhne, tak se nelekejte , jak bude chládnout, spadne).
-
Po vychlazení rozřízneme a půlky mezi sebou pomažeme rozvarem. Dort můžete samozřejmě nechat vcelku a nebo z něho vykrajovat malé dortíky. Zbytky používám do skleniček s jogurtem. Dort poliju rozpuštěnou čokoládou, do které přidávám trochu kokosového oleje. Poleva je potom krásně měkká a nepraská. Zdobíme šlehačkou.
Makronutrienty
36%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 728 kJ | 4 242 kJ |
Kalorická hodnota | 413 kcal | 1 014 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,7 g
11,2 g |
55,7 g
27,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,27 SVJ | 5,57 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
33,3 g
17 g |
81,7 g
41,8 g |
Bílkoviny | 7,87 g | 19,3 g |
Sůl | 0,219 g | 0,538 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů