Chuť tohto luxusního nízkosacharidového (lowcarb) dortu nemá smysl řešit, spousta šlehačky, mascarpone a čokolády .
Nevěděla jsem jak to velikostně vyjde, takže mám obr dort. Stačí udělat o třetinu menší!
- 2h
- 12 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
čokoláda hořká, 80 - 90%
|
120 g |
máslo čerstvé
|
120 g |
vajíčka
|
5 kusů |
erythritol, sukrin
|
80 g |
mandle mleté
|
150 g |
guarová guma
|
0,5 lžičky |
kypřící prášek do pečiva
|
1 lžička |
soda jedlá
|
0,5 lžičky |
sůl
|
1 špetka |
Krém | |
mascarpone
|
3 kusy |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
800 ml |
ztužovač šlehačky
|
30 g |
xylitol
|
1 lžíce |
vanilka lusk mletá
|
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Dno formy (22cm) vyložíme pečícím papírem, boky lehce vymažeme máslem.
-
Čokoládu a máslo rozehřejeme.
Promícháme a necháme trochu vychladnout.
Pokud nemáme moučkové sladidlo, musíme ho umlít. Používám mlýnek na kávu. Zabere to jen minutku. Ze sladidla odebereme 3 lžíce a dáme stranou. Zbytek sladidla vyšleháme společně se žloutky do husté pěny.Použijeme plastovou nádobu. Kovová by nám směs ochlazovala.
Mleté mandle smícháme s práškem do pečiva, sodou, guarovou gumou a solí. Z bílků a 3 lžic sladidla, které jsme si dali stranou, ušleháme pevný sníh.
-
Do žloutkové pěny přilijeme vlažnou čokoládu s máslem a dobře promícháme. Pak přidáme mleté mandle. Bude to hodně husté.
Přidáme tři lžíce bílkového sněhu.A vmícháme. Půjde to ztuha a bude to klouzat a lepit. Mícháme a mícháme až se směs začne stávat poddajnejší. Přidáme další tři lžíce a zase vmícháme. Takto opakujeme, až zbyde polovina sněhu a tu tam opatrně převracením zapracujeme.
-
Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby cca 35 minut. Špejlí se přesvědčíme, že je těsto upečené i uvnitř.
Vyndáme z trouby a necháme chvilku vychladnout ve formě. Pak ořízneme boky formy a přendáme na chladící mřížku.
-
Vychladlý prořízneme na půl. Jedná půlka bude základ dortu a druhou nařežeme na kola. Fotka v komentářích.
-
Na krém vyšleháme smetanu se ztužovači.
Mascarpone vyšleháme se sladidlem a vanilkou a přimícháme smetanu.
-
Už jen dort sestavit. Spodní korpus pomažeme trochou krému, dáme na to polovinu připravenych kol. Mezery a vršek opět pomažeme krémem a dáme druhou polovinu kol. Zase vyplníme mezery mezi koly. Nakonec celý dort obmažeme a zarovnáme. Dáme chladit.
-
Na ozdobu si rozstřiháme papír na 1,5cm široké proužky. Ty pak křížem poskládáme na dort, posypeme kakaem a zase je sundáme.
Makronutrienty
15%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 487 kJ | 2 904 kJ |
Kalorická hodnota | 355 kcal | 694 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,14 g
3,25 g |
13,9 g
6,36 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,714 SVJ | 1,39 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
35,1 g
20,4 g |
68,6 g
39,8 g |
Bílkoviny | 5,39 g | 10,5 g |
Sůl | 0,228 g | 0,444 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů