Tak několik pokusů skončilo v toaletní míse... ale mám je a jsou moc a moc dobré a docela rychlé... A protože došly baterky u všech třech kuchyňských vah (jsou vyšokované z cest na kurzy a zpět), tak je to recept tentokrát pro odměrku.. Abyste se nedivili.
- 19m
- 6 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Tortilly | |
---|---|
škrob tapiokový
|
500 g |
mouka rýžová polohrubá
|
200 g |
mouka cizrnová
|
100 g |
len, lněné semínko mleté
|
3 lžičky |
sirup agávový
|
1 lžíce |
guma xantanová
|
1,5 lžiček |
sůl
|
1 lžíce |
olivový olej
|
1 lžíce |
voda horká
|
330 ml |
Postup přípravy
-
Do robotu nasypeme mouky, pomletá lněná semínka sůl, xantan, předmícháme vařečkou. Dáme vařit vodu do varné konvice. K moučné směsi přilijeme agávový sirup, olej pustíme hnětení na malé otáčky. Nakonec přilijeme horkou vodu a zvýšíme otáčky hnětení. Necháme hnětat cca 1-2 minuty. Pokud je těsto hutné a suché přilijeme ještě 50 ml horké vody. Měli bychom mít po 3 minutách hnětení mírně lepivý bochníček těsta.
-
Těsto rozdělíme na šest stejných dílů a vlhkou rukou vytvoříme bochánky. Ty můžeme i tři dny skladovat v ledničce, v mikrotenovém sáčku, potravinové folii nebo v plastovém sáčku se zipem.
-
Na pomoučené ploše rozválíme válečkem z každého bochánku placku na výšku cca 0,3 cm. Mělo by to jít díky xantanu a lněnému semínku dobře. Placky pečeme na suché teflonové pánvi nebo na pánvi lehce potřenou řepkovým olejem na 2/3 plamene až se na placce začnou dělat puchýře. Teplé placky uchováváme v troubě nahřáté na 70° C mezi dvěma talíři.
-
Plníme dle libosti blanšírovanou zeleninou se sýrem, masovou mexickou směsí apod... Můžeme je i po naplnění zapéct.
Tip: Z tohoto těsta můžete vytvořit pomocí strojku i luxusní těstoviny bez lepku, mléka i vajec, stačí vyválet z bochánku těsta placku na 0,5 cm a potom pomocí strojku na těstoviny nebo ručně vytvořit široké či úzké nudle. Podávat můžete s pesty, které najdete zde v kapitole u receptu na polentu s pesty...
Makronutrienty
92%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 075 kJ | 2 109 kJ |
Kalorická hodnota | 257 kcal | 504 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
57,2 g
1,86 g |
112 g
3,66 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,72 SVJ | 11,2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,76 g
0,351 g |
3,46 g
0,689 g |
Bílkoviny | 3,28 g | 6,43 g |
Sůl | 1,15 g | 2,25 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů