Oblíbené jídlo naší rodiny...
- 2h:30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřový bok, bůček bez kosti
|
1 kg |
kmín drcený
|
1 lžička |
česnek sušený / granulovaný
|
1 lžička |
paprika sladká mletá
|
1 špetka |
olej řepkový
|
2 lžíce |
Kari mrkvička | |
máslo čerstvé
|
1 lžíce |
cibule
|
1 kus |
mrkev
|
1 000 g |
cukr krystal
|
3 lžíce |
sůl
|
2 špetky |
kmín drcený
|
1 lžička |
kořenicí směs kari, jemné
|
1 lžička |
jíška světlá bez lepku
|
10 g |
pepř černý mletý
|
2 špetky |
Postup přípravy
-
Maso: Vepřový bok bez kosti nakrájíme na cca 3cm silné plátky, rozložíme pěkně vedle sebe řezem na prkénko, osolíme a okořeníme oblíbeným kořením (já dala trochu staročeského, trochu drceného kmínu, sušený česnek a špetku mleté sladké papriky pro barvu), potřeme olejem a pomačkáme důkladně tenderizérem. Pak maso otočíme a postup opakujeme. Nakořeněné maso uložíme přes noc do lednice.
-
Hodinku před pečením vyndáme z lednice, aby se stihlo "rozdýchat", podlijeme vodou, zakryjeme neprodyšně alobalem a pečeme zvolna necelé dvě hodinky (peču dlouho, aby byl bůček ve finále naprosto měkký, téměř se dá mazat na chleba, jak říká můj mužský a tak to milujeme). Když je masíčko měkké, odstraníme alobal a dopékáme do barvy. V případě potřeby ještě podlijeme a výpekem maso přelijeme.
-
Kari mrkvička: Na másle necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, poté vsypeme na kolečka nakrájenou mrkev, zasypeme několika lžícemi krystalu a zarestujeme. Poté zalijeme vodou, osolíme, přidáme trošku drceného kmínu a kari koření a necháme pod pokličkou téměř změknout.
-
Pak pokličku odstraníme, necháme tekutinu částečně zredukovat, zahustíme hotovou jíškou a necháme 2 minutky povařit. Dle potřeby dochutíme solí a mletým černým pepřem.
Makronutrienty
23%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 876 kJ | 3 807 kJ |
Kalorická hodnota | 209 kcal | 910 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,26 g
4,17 g |
31,6 g
18,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,726 SVJ | 3,16 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,6 g
4,04 g |
76,7 g
17,6 g |
Bílkoviny | 6,49 g | 28,2 g |
Sůl | 0,301 g | 1,31 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů