ROZPEČENÝ BŮČEK S DUŠENOU MRKVÍ A KAPUSTOU

Danula

Účastní se soutěže: Grilovací sezóna

ROZPEČENÝ BŮČEK S DUŠENOU MRKVÍ A KAPUSTOU

Mrknul... Já vám říkám, že na mě prostě mrknul. Nevěříte? Že se vám to ještě nikdy nestalo? Tak mně se to stává často.

Prostě jdu, netušíc žádné nebezbečí, do řeznictví pro dvacet deka šunky, stojím ve frontě a vtom se to stane... mrk... mrk... mrk... Mrká na mě.

Neee, ne řezník, ale krááásný kousek masa. Přitom vím, že mrazák mám k prasknutí narvaný podobnými krásnými exempláři, ale prostě zase neodolám.

Postup přípravy

  1. Bůček vykostíme a kosti uložíme do pekáče k jedné straně. Poté seřízneme kůži, nařežeme ji na tenké nudličky a také uložíme do pekáče, Očištěné maso nakrájíme na cca 1,5-2cm silné plátky, z obou stran osolíme, okmínujeme a potřeme olejem. Vložíme do pekáče a necháme přes noc odležet.

  2. Poté podlijeme lehce vodou, přiklopíme pokličkou, vložíme do trouby a pečeme 30 minut na 220 stupňů. Pak zalijeme horkou vodou, aby bylo maso ponořené, opět přiklopíme a pečeme cca 2 hodinky na 120 stupňů. Pak odklopíme pokličku, zvýšíme teplotu asi na 180 stupňů a dopečeme do barvy.

  3. Zelenina: Kapustové listy očistit a vyříznout hlavní košťál, omýt a nakrájet na cca 1cm silné proužky. Vsypat do vroucí osolené vody a jen mírně povařit, kapusta musí zůstat tzv. na skus (trvá to opravdu krátce, asi 3 minutky). Poté horkou vodu ihned slít a kapustu opět zalít vodou, tentokrát hodně studenou a opět slít.

  4. Mrkev očistit, omýt a nakrájet na tenké nudličky. V hrnci nechat na másle zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli, vsypat trochu cukru, nechat roztopit a přisypat mrkev. Orestovat, zalít trochou vody, osolit, přidat drcený kmín a trochu kari a dusit do poloměkka. Pak přidat kapustu, promíchat a dochutit špetkou sušeného česneku a Vegetou. Kdo chce, může zahustit hotovou jíškou, ale já nechala zeleninku pěkně přírodně, jen v trošce sosíku.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte