Red Velvet Cake neboli dort “červený samet” patří k nejoblíbenějším americkým dortům už od dvacátých let minulého století. Pro tento dort je typický červený korpus a krém ze smetanového sýru.
Toto je jeho nízkosacharidová verze. :)
- 1h
- 12 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus 21 cm | |
---|---|
vajíčka
|
5 kusů |
máslo čerstvé
|
75 g |
podmáslí
|
250 ml |
mandlová mouka
|
200 g |
mouka kokosová
|
50 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
|
2 lžičky |
kakaový prášek, holandské kakao
|
1 lžička |
erythritol, sukrin
|
50 g |
sůl
|
1 špetka |
barva potravinářská červená
gelová
|
1 lžička |
Krém | |
mascarpone
|
250 g |
čerstvý krémový sýr
Philadelphia
|
200 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 g |
erythritol, sukrin
|
3 lžičky |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
Na ozdobení | |
maliny
|
120 g |
ostružiny
|
120 g |
máta čerstvá
|
12 lístků |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
-
V podmáslí jsem důkladně rozmíchala červené barvivo. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny (cca 10 minut). Potom jsem vmíchala rozpuštěné a zchladlé máslo a podmáslí. Nakonec smíchané sypké ingredience.
-
Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout a mezitím jsem si připravila krém.
Ušlehala jsem smetanu. V další misce jsem prošlehala mascarpone se sýrem, vanilkou a sladidlem. Přimíchala jsem šlehačku.
-
Rozevřela jsem formu s vychladlým korpusem, odstranila pečící papír a korpus překrojila. Spodní část jsem položila na talíř a namazala částí krému. Přiklopila jsem horním dílem korpusu a dort jsem z vrchu i po obvodu pomazala zbytkem krému.
Ozdobila jsem čerstvými malinami, ostružinami a lístky máty.
Dort jsem nechala přes noc zaležet v ledničce.
-
Poznámky: Jestli budete tento dort dělat, tak byste měli vědět, že korpus není suchý, spíše vlhčí. Hůř se s ním pracuje. Po překrojení mi vrchní díl trochu popraskal, když jsem jej sundávala. Viděla jsem, že v receptech na tento dort se vejce postupně zašlehávají do másla. Od toho jsem raději upustila a udělala to "svým" způsobem. Díky tomu korpus v troubě pěkně vyběhnul a pak nespadnul. Pokud chcete docílit intenzivnější barvy, dejte 2 lžičky kakaa namísto jedné. Jak vidíte ty drobky kolem ovoce, tak když jsem korpus překrojila, na jednom místě to nebylo úplně rovné, tak jsem to seřízla a použila na ozdobení. Kdo nemáte rádi kokosovou mouku, tak v tomhle případě se jí bát nemusíte. Je tam důležitá kvůli tomu podmáslí.
Makronutrienty
21%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 106 kJ | 1 675 kJ |
Kalorická hodnota | 264 kcal | 400 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,09 g
2,38 g |
12,2 g
3,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,809 SVJ | 1,22 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
23,2 g
10,3 g |
35,2 g
15,6 g |
Bílkoviny | 7,86 g | 11,9 g |
Sůl | 0,345 g | 0,522 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů