Ani bezlepkové kynuté těsto není problém - tyto koláče se vám jistě pvedou a jsou moc dobré.
Náplň jsem dala makovou a povidlovou z jablek.
- 1h
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
bezlepková mouka, libovolná
já dělám z Jizerky
|
350 g |
vajíčka
|
1 kus |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
150 ml |
droždí kostka
|
0,5 kusu |
cukr moučka
|
2 lžíce |
cukr vanilkový
|
1 kus |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový
|
0,5 kusu |
olej řepkový
|
100 ml |
sůl
|
1 špetka |
citrónová kůra
|
1 lžička |
Maková náplň | |
mák mletý
|
100 g |
cukr krystal
|
1 lžíce |
skořice mletá
|
0,5 lžičky |
rozinky sušené
|
1 hrst |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
200 ml |
Navrch | |
mandle blanšírované
|
60 kusů |
máslo čerstvé
|
1 lžíce |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
cukr moučka
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejprve makovou náplň: v mléce povaříme mletý mák, dosladíme, přidáme skořici a rozinky.
-
Ve vlažném mléce necháme vyběhnout kvasnice.
Připravíme si všechny sypké suroviny. Do nich přimícháme kvasnice, olej a vajíčko. Vypracujeme vláčné těsto a hned si ho rozdělíme na půlku, čtvrtinu, osminu...celkem 16 kousků.
-
Z kousků si uděláme v dlani kuličku, tu vytvarujeme do plochého koláčku, pokládáme na plech. Skleničkou si vytlačíme prostředek, naplníme náplní, ozdobíme mandlemi .
Pečeme asi 20 min/200°C do zlatova.
-
Po upečení ještě horké na plechu kropíme rozehřátým máslem s rumem :).
Makronutrienty
51%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 696 kJ | 1 211 kJ |
Kalorická hodnota | 405 kcal | 289 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
36,1 g
8,84 g |
25,8 g
6,32 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,61 SVJ | 2,58 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
26,3 g
2,16 g |
18,8 g
1,54 g |
Bílkoviny | 8,11 g | 5,79 g |
Sůl | 0,451 g | 0,322 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů