Výborné lowcarb pečivo. Je toho poměrně dost pro jednoho, obvykle část zamrazím na dny, kdy není čas vařit.
Další báječný recept od Jozefa Kabáta, děkujeme :)
- 45m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mandlová mouka
|
160 g |
mouka lněná
|
40 g |
psylium
|
30 g |
sůl
|
1 lžička |
sýr gouda
(lze i jiný tvrdý sýr)
|
150 g |
sýr parmazánového typu, strouhaný
|
75 g |
mozzarella
|
125 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
|
15 g |
guma xantanová
(nemusí být)
|
1 lžička |
vejce slepičí velké, l
|
3 kusy |
olivový olej
|
100 ml |
voda vlažná
|
200 ml |
oregano, dobromysl sušená
|
2 lžíce |
cibule
|
2 kusy |
česnek stroužky
|
6 kusů |
olivový olej
na rozetření s česnekem
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejprve jsem smíchal mouky, PDP, gumu, psyllium a sůl. Nastrouhal sýry a nakrájel cibuli na slabé půlměsíčky, přidal k suché směsi a dobře promíchal. Nakonec jsem přidal vejce, olej, vodu a vytvořil lepivé těsto, překlopil na pečící papír, na klasický plech (vnitřní rozměr 31x38 cm), rozetřel po celé ploše, cca 0,5 cm vysokou vrstvu. Uhladil jsem lžicí.
-
Posypal oreganem, opět uhladil. Nakonec jsem rozetřel česnek s olivovým olejem a potřel těsto a vmáčkl lžicí, jejím hřbetem do těsta. Pekl jsem v rozpálené troubě na 180 °C 40 minut.
Makronutrienty
15%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 246 kJ | 1 334 kJ |
Kalorická hodnota | 298 kcal | 319 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,34 g
1,5 g |
6,79 g
1,61 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,634 SVJ | 0,679 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,8 g
6,67 g |
26,6 g
7,15 g |
Bílkoviny | 12,4 g | 13,3 g |
Sůl | 1,26 g | 1,35 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů