Dietní moučník, plný jablek :)
- 1h:30m
- 20 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka pšeničná
|
600 g |
tuk ztužený na pečení - Hera
|
200 g |
pivo světlé
|
250 ml |
sůl
|
0,5 lžičky |
Náplň | |
jablka
|
800 g |
rozinky sušené
|
2 lžíce |
ořechy vlašské mleté
|
2 lžíce |
lupínky, cornflakes
4 lžíce jemně rozmixovaných
|
40 g |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
cukr krupice
|
2 lžíce |
skořice mletá
|
1 lžička |
vajíčka
na potření
|
1 kus |
Postup přípravy
-
Do robota dáme všechny suroviny na těsto najednou (Heru nakrájenou na kostičky) a hněteme až je těsto hladké a nelepí se na stěny.
Z těsta uděláme bochánek a pod nahřátým hrncem necháme odpočinout než si připravíme náplň.
-
Z nastrouhaných jablek vymáčkneme přebytečnou šťávu. Ne moc, aby náplň nebyla moc suchá, jen tak, aby nám ze štrůdlu nevytékala. Přidáme všechny přísady kromě kukuřičných lupínků a dobře promícháme.
-
Těsto rozdělíme na 4 díly a na pomoučeném vále rozválíme na obdélníky.
Uprostřed každého těsta uděláme pruh z kukuřičných lupínků a na lupínky navrstvíme jablka.
Nejdřív přes náplň přeložíme obě kratší strany a potřeme je rozmíchaným vajíčkem, pak jednu delší stranu, zase potřeme vajíčkem, a pak druhou delší stranu. Nakonec vajíčkem potřeme povrch štrůdlu.
-
Pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě na 180 st. do zlatova.
Makronutrienty
71%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 902 kJ | 910 kJ |
Kalorická hodnota | 216 kcal | 218 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
31,3 g
2,85 g |
31,6 g
2,88 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,13 SVJ | 3,16 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,31 g
2,03 g |
8,39 g
2,04 g |
Bílkoviny | 4,23 g | 4,27 g |
Sůl | 0,263 g | 0,265 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů