Klasika, vylepšená a moc dobrá. Za pár desítek minut vám perník provoní byt tak, že budete rychle vařit kávu ke svačině:)
- 40m
- 24 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
polohrubá mouka
|
500 g |
cukr krupice
|
200 g |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
500 ml |
olej řepkový
|
200 ml |
vajíčka
|
2 kusy |
povidla hrušková
|
40 g |
rum (originál tuzemský)
|
2 lžíce |
kakaový prášek, holandské kakao
|
3 lžíce |
kypřící prášek do perníku
|
1 kus |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 kusu |
skořice mletá
|
1 lžička |
sůl
|
1 špetka |
Navrch | |
povidla hrušková
|
200 g |
čokoláda hořká na vaření
|
50 g |
ořechy vlašské
|
100 g |
Postup přípravy
-
Všechny suroviny na těsto si smícháme, prošleháme metličkou a vylijeme na velký plech.
Pečeme asi 30 min/200°C.
-
Na ještě teplý perník rozetřeme povidla, postrouháme čokoládu a posypeme drcenými ořechy.
-
Ještě vlažný bude skvělý, druhý den možná ještě lepší...:)
Makronutrienty
56%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 665 kJ | 1 368 kJ |
Kalorická hodnota | 398 kcal | 327 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
39,4 g
15,8 g |
32,4 g
13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,94 SVJ | 3,24 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,3 g
2,22 g |
20,8 g
1,82 g |
Bílkoviny | 6,05 g | 4,97 g |
Sůl | 0,573 g | 0,471 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů