Perníčky jsou snad nejtypičtějším vánočním cukrovím. U nás se vždy pekly jako první, aby stihly změknout. Tyhle low carb perníčky jsou sice trošku jiné, než klasické z mouky, ale jsou výborné, ovoněné skořicí a s jemnou chutí kakaa. Určitě je zkuste!
Ať chutná! Pokud budete perníčky zkoušet, nezapomeňte mě označit – na Instagramu i Facebooku mě najdete jako @jsemlowcarb!
- 1h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mandlová mouka
|
110 g |
vajíčka
|
1 kus |
kakaový prášek, holandské kakao
|
1 lžíce |
mouka kokosová
|
10 g |
vanilka lusk mletá
|
1 g |
kořenicí směs perníkové koření
|
0,5 lžičky |
xylitol
|
1 lžíce |
Navrch | |
vajíčka
|
1 kus |
Postup přípravy
-
Do mísy dáme suché ingredience a promícháme. Přidáme lžíci sladidla, vejce a propracujeme v hladké těsto. Těsto by se mělo trochu lepit. Dáme ho na půl až hodinu odpočinout do lednice.
-
Poté těsto rozválíme mezi dvěma pečícími papíry na placku tlustou cca 4-5 milimetrů, vykrajujeme oblíbené tvary a dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem – tento krok můžete vynechat, ale já mám radši, když se perníčky lesknou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 stupňů maximálně 8 minut. Perníčky hlídejte, ať je nespálíte.
-
Po vytažení z trouby je přendáme na prkýnko nebo talíř a necháme vychladnout. Zdobit je nemusíte. Pokud ale chcete, použijte rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládu či kokosové máslo. Skladujeme v uzavíratelné krabičce v lednici.
TIP: Pokud je těsto suché a trhá se, přidejte ještě jeden bílek.
Makronutrienty
26%
27%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 525 kJ | 189 kJ |
Kalorická hodnota | 364 kcal | 45,1 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,4 g
2,48 g |
1,9 g
0,307 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,54 SVJ | 0,19 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
28,7 g
3,94 g |
3,56 g
0,488 g |
Bílkoviny | 15,9 g | 1,97 g |
Sůl | 0,207 g | 0,026 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů