Pečené kuře s citrónem, česnekem a šalvějí a květáková "rýže"

Kateřina Gallinová

Účastní se soutěže: V kuchyni s láskou

Pečené kuře s citrónem, česnekem a šalvějí a květáková "rýže"

Můj manžel není zrovna milovník kuřecího masa a tohle je jeden z mála receptů, které má rád. Zásadní je ale koupit opravdu kvalitní kuře a to chlazené, mraženému nepůjde tak dobře oddělit kůže od svalů. Kuře z volného chovu má možnost se pořádně proběhnou, přibývá proto delší dobu a jeho maso je tedy pevnější, chuťově výraznější, kůže silnější a tučnější. Není to prostě žádný rozbředlý promodralý supermarketový chcípáček. Však sami zkuste, rozdíl poznáte, i když nekoupíte velmi drahé bio kuře, ale "jen" kuře farmářské.

Postup přípravy

  1. Z citrónů okrájejte kůru včetně co největší části bílé slupky a vyhoďte ji. Citrónovou dužninu nakrájejte na kostky, pecky vyberte pryč. Česnek oloupejte a nasekejte. Smíchejte dužninu z citrónů, nasekaný česnek a šalvěj. Kuře omyjte a zbavte ho případných zbytků peříček. Kuřeti opatrně uvolněte kůži od svalů a všude pod kůži, kam se vám to povede, nacpěte citrón s česnekem a šalvějí. Poté kuře nasolte, nejlépe i svažte provázkem a vložte ho do pekáče. Kuře podlijte vodou a upečte ho při 180 °C doměkka. Podle potřeby přidávejte do pekáče vodu a kuře během pečení polévejte výpekem. Upečené kuře podávejte s květákovou "rýží".

  2. Květák umyjte a okrájejte růžičky (stonky použijte třeba do polévky). Růžičky květáku najemno, zhruba na velikost uvařených zrnek rýže, nasekejte, dobře to jde po částech v sekacím nástavci ponorného mixéru (ale podaří se vám to i na prkénku nožem). V hrnci při mírném výkonu plotýnky rozehřejte máslo, vsypejte syrovou květákovou "rýži, osolte ji a za občasného míchání bez pokličky poduste až mírně restujte doměkka, některý květák je uvařený rychleji a jinému to trvá, zhruba 10 až 15 minut ale obvykle stačí.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte