PEČENÁ VEPŘOVÁ LÍČKA A BRAMBOROVO-DÝŇOVÉ PYRÉ

Danula

Účastní se soutěže: Grilovací sezóna

PEČENÁ VEPŘOVÁ LÍČKA A BRAMBOROVO-DÝŇOVÉ PYRÉ

Není maso jako maso...

Tohle je prostě "echt gold", jak by to svým osobitým způsobem řekla Helenka.

Postup přípravy

  1. Maso očistíme, odblaníme a každý kousek překrojíme napůl a pak ještě naplocho napůl, ale tentokrát úplně nedokrojíme (vznikne nám vždy taková "tlamička"), osolíme, opepříme a posypeme sušeným česnekem. Můžeme rovnou zprudka opéct ze všech stran na sádle nebo, jako já, uložíme přes noc do chladna proležet (naložené maso je prostě podle mě o level výš, chutnější, křehčí).

  2. Orestované kousky uložíme do pekáče a do výpeku vsypeme cibuli a česnek, zarestujeme, přidáme mleté chilli, med a poté zalijeme vývarem. Necháme odspodu "odvařit", prostě všechno to přichycené pěkně vařečkou ode dna odškrábneme, důkladně promícháme, touto směsí zalijeme maso v pekáči, přidáme drcený kmín a přilijeme pivo.

  3. Neprodyšně uzavřeme poklicí nebo si můžeme ještě vypomoci alobalem a pečeme zvolna na 150 stupňů zhruba 2 a půl až 3 hodinky, prostě dokud není masíčko dokonale měkké, případně podlijeme vývarem a ve finále můžeme sosík lehce zahustit hotovou jíškou.

  4. Pyré: nic převratného ani složitého, pouze část brambor na pyré nahradíme dýní hokkaidó. Dýni hokkaidó neloupeme, jelikož slupka tepelnou úpravou krásně změkne a neochudíme se tudíž o spoustu přínosných vitamínů a minerálů. Můžeme ji přidat k bramborám a vařit společně, ale já jsem ji už poněkolikáté nejdříve upekla a pyré je ve finále o jeden level výš. Takže dýni zbavíme semen a je zcela na vás, jak velká část to bude. Nakrájíme cca na 1cm silné plátky, uložíme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě doměkka asi 30 minut na 160 stupňů. poté dýni přendáme do nádoby a rozmixujeme dohladka tyčovým mixerem.

  5. Brambory klasicky oloupeme, překrájíme na menší kousky, zalijeme vodou, osolíme a vaříme doměkka. Pak už jen slijeme, rozšťoucháme, přidáme dýňové pyré, teplé mléko a vše prošleháme šťouchadlem a zjemníme máslem. Já ještě dochucuji sušeným česnekem.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte