Toto cukroví si pamatuju z dětství a patřilo mezi mé oblíbené. Tento recept je v nízkosacharidové verzi, bez mouky. Výborné ořechové těsto, namočené v čokoládě a posypané kokosem Vám určitě také bude chutnat. Přeji hezké vánoce a dobrou chuť :)
- 45m
- 30 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
ořechy vlašské
umlet nahrubo
|
50 g |
mandle mleté
|
50 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
1/2 čajové lžičky
|
3 g |
skořice mletá
|
0,5 lžičky |
vaječný bílek
|
2 kusy |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
máslo čerstvé
|
50 g |
xylitol, cukr březový
|
10 g |
voda
|
2 lžíce |
sůl
|
1 špetka |
mléko sušené
|
20 g |
čokoládová poleva | |
čokoláda hořká, 70 - 85%
|
50 g |
kokosový olej
|
1 lžíce |
kokos sušený, strouhaný
|
3 lžíce |
Postup přípravy
-
Těsto - ořechy, mandle, syrovátku a prášek do pečiva smícháme v misce. Změklé máslo ušleháme se sladidlem, přidáme rum, skořici a sypké suroviny, promícháme, vznikne tužší těsto. Z bílků, vody a špetky soli ušleháme tuhý sníh, opatrně zamícháme do těsta. Těsto navrstvíme do vymazané a vysypané formy - síla cca 1,5cm.
Pečeme cca 20minut, 180C.
-
Vychladlé těsto nakrájíme na malé kousky. Čokoládu s kokosovým olejem rozpustíme ve vodní lázni. Nakrájené kousky máčíme v čokoládě a obalujeme v kokosu. Necháme ztuhnout.
Makronutrienty
27%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 978 kJ | 247 kJ |
Kalorická hodnota | 473 kcal | 59,1 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,8 g
7,33 g |
2,35 g
0,917 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,88 SVJ | 0,235 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
40,9 g
19,9 g |
5,12 g
2,49 g |
Bílkoviny | 10,3 g | 1,29 g |
Sůl | 0,696 g | 0,087 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů