OBRÁCENÉ KUŘECÍ ŘÍZEČKY A BRAMBOROVO-DÝŇOVÉ PYRÉ

Danula

OBRÁCENÉ KUŘECÍ ŘÍZEČKY A BRAMBOROVO-DÝŇOVÉ PYRÉ

Když chci připravit klasický kuřecí řízek v trojobalu, kupuju nejradši stehenní maso. Nějak jsme časem dospěli doma k názoru, že řízky z něj jsou dlouho šťavnaté a celkově prostě chutnější.

A prsní řízky nejradši upravuju takhle, protože se nevysuší a jsou krásně křehounké...

Postup přípravy

  1. Řízky naporcujeme na menší kousky, z obou stran lehce naklepeme a osolíme. Poté obalujeme ve strouhance a snažíme se hodně přitlačit, aby se strouhanka dostala jakoby do masa. Někdo řízky naklepává ve strouhance, ale tenhle způsob se mi neosvědčil, protože strouhanku pak večer najdete v záhybech svého spodního prádla a ještě po týdnu v různých kuchyňských zákoutích.

  2. Ze strouhanky přendáme řízečky do rozšlehaného vejce, kde je pěkně ze všech stran smočíme a ihned vkládáme do pánve. Smažíme ve vyšší vrstvě omastku, já preferuju na řízky domácí vepřové sádlo, řízečky pak krásně voní.

  3. Pyré: nic převratného ani složitého, pouze část brambor na pyré nahradíme dýní hokkaidó. Dýni hokkaidó neloupeme, jelikož slupka tepelnou úpravou krásně změkne a neochudíme se tudíž o spoustu přínosných vitamínů a minerálů. Můžeme ji přidat k bramborám a vařit společně, ale já jsem ji už poněkolikáté nejdříve upekla a pyré je ve finále o jeden level výš.

  4. Takže dýni zbavíme semen a je zcela na vás, jak velká část to bude. Nakrájíme cca na 1cm silné plátky, uložíme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě doměkka asi 30 minut na 160 stupňů. poté dýni přendáme do nádoby a rozmixujeme dohladka tyčovým mixerem.

    Brambory klasicky oloupeme, překrájíme na menší kousky, zalijeme vodou, osolíme a vaříme doměkka. Pak už jen slijeme, rozšťoucháme, přidáme dýňové pyré, teplé mléko a vše prošleháme šťouchadlem a zjemníme máslem. Já ještě dochucuji sušeným česnekem.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte