Aktuálně je to naše nejoblíbenější pečivo, jdou z něj udělat i topinky nebo krutony na salát, pokud vás na ně přepadne nezvladatelná chuť. Postup je sice trochu zvláštní, ale opravdu funguje.
- 1h:30m
- 1 kus
- středně obtížné
Potřebné suroviny
vaječný bílek
|
3 kusy |
mandlová mouka
|
150 g |
lněné semínko
zlaté a čerstvě mleté
|
30 g |
vláknina psyllium, jitrocelová
|
10 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
zhruba 1 lžička
|
3 g |
sůl
|
1 lžička |
kmín drcený
|
1 lžička |
voda horká
ne vařící, ale ani ne pokojové teploty
|
150 g |
Postup přípravy
-
Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh a opatrně do něj zapracujte směs mandlové mouky, mletého lněného semínka, prášku do pečiva, psyllia, kmínu a soli.
-
Ihned vmíchejte teplou vodu a těsto nechejte přibližně minutu stát, zhoustne.
-
Navlhčenými dlaněmi na plechu vyloženém pečícím papírem vytvarujte z těsta delší bochníček připomínající bagetu.
-
Plech vložte do trouby rozehřáté na 175 °C a bochníček pečte 1 hodinu a 15 minut.
-
Poté vyndejte plech z trouby, sloupněte pečící papír, bochníček zabalte do čisté bavlněné utěrky a počkejte, až úplně vychladne. Zabalený ve dvou utěrkách vydrží i dva dny. Část, o které víte, že ji do té doby nesníte, ihned nakrájejte na plátky a zamrazte.
Makronutrienty
23%
27%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 067 kJ | 4 779 kJ |
Kalorická hodnota | 255 kcal | 1 142 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,25 g
1,67 g |
41,4 g
7,47 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,925 SVJ | 4,14 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20,5 g
1,8 g |
91,8 g
8,07 g |
Bílkoviny | 10,8 g | 48,5 g |
Sůl | 1,7 g | 7,63 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů